PETAR ĆULIBRK – “Old School”

    
Share Button

(Intek Music) 2022.
CD/digital
Jazz – Croatia

Pijanista Petar Ćulibrk je prisutan na hrvatskoj jazz sceni  nešto više od jedne decenije. Sarađivao je sa brojnim izvođačima iz raznih muzičkih sfera, i tokom godina oblikovao  bogato instrumentalističko i izvođačko znanje. Kao deo svog projekta naziva “World’s Okayest Pianist, objavio je ovih dana album sa 9 instrumentalnih autorskih radova naziva ” Old School”.

 

 

Same instrumentalne teme kreirane su tokom godina njegovog delovanja i rada, a materijal je sniman u  maloj dvorani
“Vatroslav Lisinski”. Tonski snmatelj bio je Pero Mihojević, a na pomenutom mestu realizovan je i videospot za numeru “Eleventh Hour”, kojeg je režirao Tomislav Felbar u produkciji “Ambedo Medie”.

 

 

 

Muzička edukacija, kao i generalno poznavanje različitih jazz formi, sasvim sigurno pomoglo je ovom autoru, da snimi, odsvira i realizuje album kojeg se ne bi postideli ni najpoznatiji  internacionalni jazz pijanisti. Sam način muziciranja je sa jedne strane rekao bih duboko emotivan i autoru specifično “liričan”, gde se kroz akorde i fraze koje svira
prepoznaje intuitivnost, znanje, stilska definisanost,koja je toliko raznorodna i raznovrsna, da je u tom pogledu gospodin Ćulibrk ličnost koja vrlo autohtono kreira svoje autorske slike i vizije. Ono što možemo nazvati klasičnim improvizacijama, kada je šire posmatrano jazz  u “igri”, kod Ćulibrka je taj elemenat tretiran na nestandardan način,  kao neka vrsta odvojenog filma, kroz koju dodao bih prirodno i nadahnuto  teče sviračka i pripovedačka rapsodija. Iako se mogu navesti uticaji  koji kreću od Oscara Petersona pa  do Keith Jarretta,  originalnost hrvatskog klavijaturiste, nijednog momenta ne dolazi u pitanje.
“Old School” je sjajno izdanje umetnika, za kojeg postoji vrlo malo tajni i nepoznanica kada govorimo o muzičkom pristupu i izazovima koje jazz kao forma sa jedne strane krije, a sa druge nudi.

 

worldsokayestpianist.bandcamp.com/album/old-school?label=1826119494&tab=music

 

facebook.com/worldsokayestpianist

facebook.com/intekmusiclabel