KALEM – “Meseče”

   1
Share Button

(Multimedia Music) 2021.
CD/digital
Etno – SERBIA

Tokom 2021-e godine, beogradski izdavač “Multimedia Music” objavio je debi album sastava, tačnija dua – Kalem, naziva : “Meseče”. Inače postavu čine akademski muzičari : violinista i vokal Stefan Ilić i gitarista Dušan Popović Lipovac.
Kalem postoje od 2017-e godine, i prevashodna intencija pomenutog dvojca je da tradicionalnu balkansku, kao i muziku ovih prostora, revalorizuju na svoj način, te ponude svoje viđenje kroz prizmu prihvatanja bazičnih vrednosti i bogatstva etno ostavštine.

 

 

 

Na albumu se našlo 9 numera, pet narodnih/tradicionala, dve autorske i kao i numere Dragana Tokovića – “Lepa Vranjanka” i Petra Tanasijevića “Divlje ruže”. Materijal za album je sniman u studiu “Zart”, dok je za miks i mastering bio zadužen Bojan Krtinić.
Kalem se na svoj način odnosi prema tradiciji, veliki naglasak i pažnja data je samoj atmosferičnosti pesama i dodao bih jednom posebnom ambijentu, koji vrlo često prosto ulazi – “upliva” psihološki u neka starija, davnija vremena, pri čemu “prostornost” koju ovaj tandem kreira, ujedno i svirački-vokalno izvodi, uspeva da koincidira sa sadašnjim trenutkom. Te dve pomenute komponente nije lako uskladiti, uklopiti, postaviti i sastaviti, ali  Ilić i Popović Lipovac to na neki svoj autentičan način uspevaju da ostvare i realizuju. Povremeno “realističnost” interpretacije poznatih tradicionala naprosto zna da ostavi bez daha slušaoca, takođe da ga “odvede” u neka druga zamišljena prostranstva, dok sa treće strane,  “prepoznatljivost” interpretacije vas tera da “logično” prihvatite i odslušnete njihovu zvučno/vokalnu ispovest.

 

 

 

 

Da ponovim nešto o čemu često pišem, prosto je fascinantna prisustnost sve većeg broja sastava/izvođača koji se muzički  oslanjaju na ovakvu ili sličnu žanrovsku formu, koja je bliska pomenutom našem tandemu. Gotovo je izvesno da zbog navedene specifične atmosferičnosti u interpretaciji, relevantan utisak o načinu razmišljana i rada Kalema , možete dobiti na njihovim koncertnim nastupima.

 

facebook.com/kalemmusic

 

multimedia-music.com