HERCENŠLUS – “Čaj sa medom”

   1
Share Button

(Croatia Records) 2022.
CD/digital
Swing/pop/jive – SERBIA

Hercenšlus je još jedan sastav koji dolazi iz Novog Sada, a da je tokom protekle 2021-e godine objavio album za “Croatia Records”. To je ujedno njihovo debi ostvarenje naziva “Čaj sa medom”, na kojem se našlo 10 + 4 kompozicije, poslednje 4 su numere sa izdanja koje su  interpretirane/izvodene na : portugalskom, engleskom, francuskom i španskom jeziku.

 

 

 

 

Grupu inače predvodi gitarista i glavni autor Boban Dževerdanović, čije dugogodišnje muzičko iskustvo je poznato i van novosadske i generalno vojvođanske kulturološke i muzičke scene. Ovaj višečlani sastav inače ima u postavi duvače, gudače i sjajnu, simpatičnu, dodao bih vokalno izazovnu i koketnu pevačicu Divnu Forest. Dževerdanović kao iskusan i zreo muzičar/autor, inicirao je jedan izražajni koncept koji predstavlja varijantu  swing, pop i jive elemenata, sa uticajima pridošlih iz 80-tih godina prošlog veka, ali i sa itekako jasnim prisustvom vojvođanskog pasticha i ravničarske “psihologije”, na različite načine prepoznate kroz delovanja Baneta Krstića i Balaševića. Bez sumnje da određena poređenja sa stilom sastava Vaya Con Dios i poslednjih godina estradno traženih Frajli u izražajnom pristupu kod Hercenšlusa postoje i jesu prisutni, oni vrlo revnosno i predano kroz izvođačku i aranžmansku prizmu pokušavaju da iznedre vlastiti autentični izraz. S obzirom da  tehničkim elementima postavljenim  kroz songove sa izdanja, kao i generalno profesionalnom pristupu same realizacije, se  nema  šta zameriti, upravo potencijalni problem u budućnosti može biti mali nedostatak izraženije  originalnosti. No, sa druge strane primetna je i vidljiva u tekstualnom, te zabavljačkom načinu odnosa prema temama sigurnost, te rafiniranost pa i sofisticiranost , i tu se ova ekipa vrlo dobro snalazi. Melodičnost pesama je izražena, veći broj prisutnih refrena, kao i određenih naglašenih vokalnih fraza su izuzetno prepoznatljivi,slušljivi i radijski prijemčivi.

 

 

 

Hercenšlus pripadaju onoj grupi sastava, čija muzika može biti dopadljiva i prilično starijoj,ali i mlađoj publici. Takođe, ukoliko od strane određenih krugova “nadvlada” nekakav inters da se Hercenšlus “pogura”, upravo zbog ovakve šarenoliko-zabavljačke izvođačke forme, lako se stvari mogu preokrenuti u njihovu korist, a samim tim i karijera grupe može dobiti nekakav nazovimo to komercijalniji tok. Ali sve zavisi i od samih aktera, kao i njihovog viđenja načina promocije i dolazećeg trasiranja karijere.

 

facebook.com/bend.hercenslus

 

crorec.net