UDAR! – “Udar!”

    
Share Button

(Take It Or Leave It Records) 2020.
EP CD/digital
Hip-hop/metal – SERBIA

 

Udar! je sastav iz Mladenovca, koji se ovdašnjoj javnosti predstavio objavljivanjem EP izdanja sa 7 numera, istoimenog  naziva. Izdavač je “Take It Or Leave It Records”, a snimci su se prvo pojavili na digitalnim platformama, da bi nedavno izašao i CD u limitiranom tiražu.

 

 

 

 

Sam materijal je sniman  u renomiranom studiju “Paradox”, a producent je bio Srđan Branković. Udar! pripadaju onoj grupi sastava koji na neuvijen način komuniciraju sa nezgodnim i svakodnevnim temama koje nas okružuju, a to rade na prilično ozbiljan način. Sam muzički deo predstavlja kombinaciju hip-hop elemenata i metala, odnosno na vokalno repovanje priključuje se oštra rifovska gitarska paljba. Ranijih godina ova forma je nazivana rap corom i rap metalom, i tu negde na toj liniji u muzičkom smislu ova ekipa je postavila i svoj izvođački koncept. Materijal je stislki i izražajno ujednačen, snimljen je i spot za song “Za moje ljude”, i nema sumnje da su članovi postave od prvog do poslednjeg takta ponuđeni materijal u svojim glavama izživeili i izsvirali, tako da pretpostavljam da je na kraju što se samih ideja tiče, ispalo sve onako kako su želeli. Po mom mišljenju, sama produkcija je više orijentisana ka 90-tim godinama nego ka sadašnjem trenutku, i čini mi se da je trebala biti malo više agresivnije i direktnije postavljena. No, u krajnjoj liniji, možda je i određena vrsta dogovora između Brankovića i mladenovačke ekipe, baš vukla na ovu stranu i da je ispalo onako kako su se akteri prethodno sporazumeli.
Ovakva muzička varijanta  koju su upriličili mladenovčani, mnogo više je izglednija i realističnija kada se izvodi na koncertu, i kada je sastav direktno u kontaktu sa publikom. Pretpostavljam da su jedan od onih bendova o čijem radu se stiče definisanija slika nakon posmatranja njihovog “life” performansa.

 

 

facebook.com/Udar-Band-106479588301865