CRNI BISERI – “Greatest Hits Collection”

   1
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2021.
CD/digital
60’s beat – SERBIA

Beogradski Crni Biseri jedan su od onih sastava bez kojih priča o počecima ovdašnje, naročito beogradske pop/rock scene bi se morala smatrati  nepotpunom. Biseri su jedan od onih aktova koji su obeležili takođe i 60-te godine na kompletnim Ex-Yu prostorima, a njihova druga faza karijere koja je tekla tokom 70-tih godina bila je vođena i nešto izmenjenijom  stilskom transformacijom, odnosno tada je grupa više bila okrenuta postulatima rock and roll/rock pristupa.

 

 

 

 

Biseri su ne retko bili u situaciji da menjaju postavu, najstandardniji tokom karijere koja je imala i isprekidane tokove su bili i ostali Goran Vukićević i legendarni radio voditelj i urednik Vlada Janković -Jet.  1998-e “PGP RTS” je objavio istoimeni album koji pokriva pomenutu beat fazu, a takođe je 2008-e godine uz dodatak Jetovoj knjizi “Godine na 6”, objavljen materijal Crnih Bisera iz pomenutog perioda, kroz format tkzv. kartonskog diska.
“Greatest Hits Collection”,   materijal sa 23 numere, je i najpotpunije izdanje koje obuhvata 60’s period, tu su numere sa singlova i EP-a, ali takođe i bonusi – prvi snimci grupe iz “Studija 6”, kao i nekoliko snimaka urađenih za potrebe kultnog TV serijala “Koncert za ludi mladi svet”.

 

 

 

 

Biseri su formirani 1963-e godine i neosporno je da kroz priređeni materijal grupe, brojne prepeve poznatih songova, kao i vlastiti autorski materijal, slušalac na emotivan i sentimentalan način može da vrati film na neko starije i drugačije vreme.
Jet je često voleo da priča, kako  se tokom 60-tih velika većina, bar što se Beograda tiče sastava i izvođača,   družila  i delovala kao “jedna skladna porodica”, kao i da je svet iz ondašnje socijalističke perspektive izgledao obećavajući. Songovi koje je bend izvodio posedovali su izraženu melodičnost, bez obzira da li se radilo o obradama ili autorskom materijalu, a do danas  će brojni poštovaoci rada grupe pamtiti pesme kao što su : “Lepi flamingo” (Pretty Flamingo), “Nisam više taj” (Suddenly You Love Me),”I Wanna Be  Free” (Želim da budem slobodan), “Moni, Moni” (Mony, Mony), “Moj svet nije tvoj svet”, “Moja draga”…
Cover CD-a ima i dodatak u obliku formatski umanjenog postera grupe , gde se na drugoj strani  nalazi i propratni Jetov tekst.
Dokument vremena je pred vama, kao i bend sa diskografskim pečatom,  koji je na svoj način pisao istoriju ovdašnjeg rock and rolla.

 

crorec.net