MOUSSAKA – “Bil Bil” EP

    
Share Button

(Self-released) 2020.
Digital
Surf/folk crossover – SERBIA

Momci iz beogradskog kvarteta Mussaka aktivni su već neko vreme, a njihova za sada digitalna diskografija, mada se govori i o dolazećem izdanju na vinily, traje od 2014-e godine.

 

 

Ovih dana su na svojoj “Bandcamp” strani postavili aktuelni EP sa 4 numere : “Kad zima dođe”, “Bil Bil”,”Pričaj druže”, “Samo pesma zna”. Reč je o njihovim vrlo originalnim obradama ovdašnjih folk songova, koje su izvodili : Hasan Dudić, Zorica Brunclik, te kako kažu dva “najveća” Šabana – Bajramović i Šaulić. Upravo   sound, koji se bazira na instrumentalnoj formi ranih  i kasnih 50-tih godina prošlog veka, kao i počecima 60-tih godina –  surf,  predstavlja osnovu  pristupa, a mora se priznati da su tkzv. školu surf  muzike kao žanrovske forme,  savladali sa visokim ocenama. I sama ideja, obrada pesama iz sfere ovdašnje folk muzičke i folk estradne priče je izuzetno zanimljiva, zabavna, pa na kraju krajeva i originalna. Samu priču dopunjavaju i druge crossover estetske varijante, a band puno idejno ulaže i u sam design, kako covera izdanja, tako i drugih tehničkih elemenata.

 

 

 

“Bil Bil” EP ih promoviše kao siguran surf akt, koji je aranžmanski originalno obradio za svet poznavaoca ovdašnjeg folka relativno više ili manje ” etablirane” songove, i to na takav način da pojedine numere zvuče prilično “udaljeno” od bazičnih verzija. A to je u svakom slučaju pohvalni detalj. Uostalom, otiđite na njihovu bandcamp stranu, i sami se uverite kako ova ekipa zvuči.

 

 

moussaka.bandcamp.com/album/bil-bil

facebook.com/moussakasurf/?ref=page_internal