KLER – “Reychel”

    
Share Button

(Miner Recordings) 2020.
CD/digital
Rock – SERBIA

Novosadski sastav Kler je akt sa ne baš malim stažom iza sebe. Može se reći da 2006-e a godina predstavlja  pravi početak po grupu, koju tokom godina predvodi gitarista, pevač , tekstopisac -Branislav Baturan Branja.

 

 

 

Kroz sastav je tokom godina prošao veliki broj muzičara, a do sada su pre aktuelnog objavili 2 EP-a i jedno full-length izdanje.
Najnovije ostvarenje realizuju za “Miner Recordings”, i na njemu se našlo 9 songova, koje su urađene u rock maniru, a kako sami kažu asocijacija kreće ka bendovima koji su inicirali nekadašnji Ex-Yu rock sound. Može se reći da Kler znaju da podsete na bendove koji su nekad delovali, ali  je isto tako izvesno da uspevaju da iniciraju dosta ličnog, svog,  takođe  na autohton način umeju da se samoj publici koja ih sluša relevantno identifikuju. Tekstualano su jasni i iskreni, a samo muziciranje kreće se u okvirima od klasičnijih rock varijanti, rock and roll idioma, do ublaženih hard rock opcija. Pri svemu tome melodičnost ima važnu ulogu, a praktično sve kompozicije koje su se našle na izdanju su slušljive i uhu prihvatljive.
“Reychel” kao album sadrži ujednačen materijal, sama produkcija nije nametljiva, a aranžmani iako su vrlo jednostavno postavljeni ( što uostalom nikako ne mislim da je bilo lako prirediti, ali zna biti itekako bitno i vredno, jer do pravih stvari je najteže doći na jednostavan način ), olakšavaju samu sinhronizaciju trominutne forme pesme.

 

 

 

Nisam siguran, i nemam takav utisak bar sa aspekta Beograda, da su Kler do sada uspeli nešto više i značajnije da urade po pitanju promocije vlastite karijere, što uostalom predstavlja problem velikom broju uslovno rečeno novijih bendova. Nadajmo se da će se  i na tom planu, stvari po njih izmeniti.
Sviračko-izvođačka sigurnost, kao i sam način tretiranja pesama, jasno naglašavaju da su im “live” nastupi jak adut…

 

facebook.com/klerns