VANJA ORLANDIĆ – “2M Away”

    
Share Button

(Self-released) 2020.
Digital
Instrumental blues / blues rock – MONTENEGRO

Baranin Vanja Orlandić stari je znanac i ne retko prisutna ličnost u mojim recenzentskim tekstovima.
On je gitarista koji svoja brojna albumska izdanja postavlja na vlastitu “bandcamp” stranu, diskografski je vrlo aktivan, a njegovi snimci kontinuirano “stoje” i povećavaju se na pomenutom mestu.

 

 

 

Nedavno objavljeno izdanje u digitalnoj varijanti, kao uostalom i prethodna, zove se “2M Away”, i na njemu se našlo 16 snimaka, instrumentalnih numera/tema. Delom je reč o coverima, a delom o Orlandićevom autorskom materijalu.
Vanja je veran idiomima blues/blues rock varijante, koje po potebi blago proširuje, ali pomenuta osnova karakteriše strukturu većine ovde priređenih numera. Kao gitarista i izvođač više je okrenut  nekoj svojoj emociji, manje ka tehničko/izvođačkim akrobacijama , a sami aranžmani priređenih tema rađeni su pedantno i uložen je primereni trud, da slušljivost, sama muzikalnost i harmoničnost dobiju na značajnoj specifičnoj težini.

 

 

 

Album sa 16 numera, sigurno je zahtevao određen napor da ne zazvuči nijednog trenutka jednolično, ili “ponavljajuće”, i pomenutu zamku, autor i gitarista je ovde izbegao. Čak je i uspeo da njegovi autorski radovi budu približni uglavnom poznatijim internacionalnim coverima, što je takođe kvalitet vredan hvale.  Na mene lično snažan utisak ostavio je instrumental naziva “Morning After”, gde Orlandićev autorski pečat, koji u određenoj meri asocira na ranog Santanu,  donekle i  stilski odudara od ostatka priređenog materijala.
Ipak , aktuelni Orlandićev album treba posmatrati kao skladnu i povezujuću celinu, kojeg tek kad u “kompletu” savladate i preslušate, biće vam jasnije šta je sve ovaj gitarista hteo da kaže i ponudi.
“2M Away” je dostupan kao što napisah putem Orlandićeve “bandcamp” strane, a vi ste i više nego dobrodošli da ga “preuzmete” i naravno preslušate.

 

facebook.com/vanja.orlandic

 

vanjaorlandic.bandcamp.com/album/2m-away