BELLEROPHONTES – “Om Natten”

    
Share Button

(Self-released) 2020.
Digital
Electronic/synth-wave/dark ambient – MONTENEGRO

Surfujuči po stranicama “bandcampa”, došao sam i do materijala Bellerophontesa i albuma naziva “Om Natten”, koji je zaintrigrirao moju pažnju i slušalačka čula.

Iza pomenutog imena, stoji glavom sa bradom Strahinja Kovačević, klavijaturista i multiinstrumentalista, osoba koja je već neko vreme aktivna na prostorima Crne Gore, preciznije Kotora i Boke. On je inače i član progressive sastava Solid Ground, a kako informacije kazuju uporedo, ili u prvom planu  egzistiraju i njegovi solo radovi, da ne kažem solo karijera, ukoliko uopšte u sadašnjem vremenu možemo govoriti o karijeri kao takvoj, naravno ako znamo stanje na terenu i status same muzičke, kao i svih ostalih kulturnih i subkulturnih delatnosti u društvu.

Strahinja “Bellerophontes” Kovačević je već postavio nekoliko svojih izdanja na vlastitu  “bandcamp” stranu, takođe je realizovao i nekoliko singlova.
Aktuelno ostvarenje iz marta, ove 2020-e, nosi naziv “Om Natten” i reč je o instrumentalnom albumu sa 6 tema/numera, koje zadiru u oblast elekronskog pristupa, a taj i takav sound dodiruje i ostale žanrovski nadovezujuće elemente, kao što su : synth wave, drone/ambient, klasičnije varijante ambiental sounda, prepoznate iz nekih radova sastava Tangerine Dream,plus dosta toga između.Gospodin Bellerophontes je sve naravno sam odsvirao, kreirao, postavio, producirao, kao i dizajnirao cover izdanja.

Sama atmosferičnost songova je ključni detalj, a “usporena” motorika priređenog materijala dodatno daje “šlagvort” pomenutoj atmosferičnosti.

Bellerophontes je vrlo naslušan muzike i žanrovske forme iza koje kao autor,izvođač i aranžer stoji, što je jasno “vidljivo” nakon preslušavanja ovog njegovog aktuelnog ostvarenja.

Kako sam uspeo da primetim, generalno malo ili nedovoljno informacija bar što se interneta tiče postoji o ovom izvođaču, i činjenica je, kao i neminovnost da on sam na tom planu mora da uradi puno više, nego što je to do sada bio slučaj. Njegov rad, kao i izvođačko/autorsko razmišljanje  to zaslužuju.

bellerophontesmusic.com

bellerophontesmusic.bandcamp.com/album/om-natten