SAILOR – “A Glass Of Champagne”/ “Girls, Girls, Girls”

    
Share Button

(Suzy) 1976.

Britanski kvartet Sailor predstavljao je simpatičnu pojavu na evropskoj muzičkoj sceni, i bio je jedan od onih sastava kojeg su naši diskografi pratili, a njihova izdanja su u licencnoj varijanti  bila dostupna svejugoslovenskom auditorijumu.

Iako su na samim albumima zvučali drugačije nego na singl izdanjima, publika ih je više prihvatala zbog nekolicine njihovih hitova, koji su imali veoma dobru komercijalnu prođu.

Sailor su uleteli u glam rock film, mada analizirajući ozbiljnije njihove albume i  pesme koje su stvarali tokom perioda 70-tih  godina,pitanje je koliko su zaista pripadali jednom takvom pokretu. Verovatno više zbog  image-a, koji se uklapao u pomenutu priču, ali i zbog perioda u kojem su delovali, Sailor su svrstavani u takvu ligu.

Ogroman uspeh doživeli su pesmama, snimljenim 1975-e godine – “A Glass Of Champagne” i “Girls, Girls, Girls”. “A Glass Of Champagne” je došao do drugog mesta top lista u Britaniji, čak  prvog u Irskoj i 4-te pozicije u Australiji, dok je “Girls Girls Girls” na britanskim chart listama zauzela  7-u poziciju.

Iako su se pomenute pesme pojavile kao odvojeni singlovi, brojne zemlje su u svojim izdavačkim varijantama, kao što je slučaj bio i sa nekadašnjom Jugoslavijom, obe numere spojile i postavile na jedno singl izdanje.
Zagrebački “Suzy” je za sve to bio odgovoran na ovim prostorima, a treba reći da su pomenuti songovi imali i kod ovdašnje slušalačke publike veliki uspeh. Radio stanice i brojne emisije svrstavale su ove numere kao predloge hitova, a nije bila retka pojava da se pesma” Girls, Girls, Girls”, koja je ovde bila uspešnija,  nađe na top pozicijama. Kombinacija kabaretske atmosfere, dopunjene kostimiziranim izdanjem članova postave, retro prizvuk koji je asocirao na 30-te godine, korišćenje ragtime elemenata, melodičnost koja ulazi na prvo slušanje-  sve zajedno  su  bili pokazatelji razloga uspešnosti pomenutih hitova.

Kompozitor pesama bio je lider grupe, pevač, svirač akustične gitare i još ponekih instrumenata – Georg Kajanus, koji je preko pomenutih numera pronašao formulu i model kako da se dodvori i svidi publici.
Kao i brojni drugi sastavi glam ere i Sailor su bili popularniji u Nemačkoj, nego na domaćem terenu, a nakon prekida karijere tokom ranih 80-tih godina, nekoliko puta su imali reunione, tokom kojih su se nalazili u situaciji da često menjaju članstvo/postavu.

 

sailor-music.com