DRAGO MISLEJ MEF – “Deseti Brat-Madona dejmi danes”

    
Share Button

(Graffit Line d.o.o.) 2019.
knjiga
Jezik : slovenački

Koparski sastav Deseti Brat imao je zapaženu rolu, iako to možda tada nije tako izgledalo na novotalasnoj sceni Slovenije na prelazu prve u drugu polovinu 80-tih godina prošlog veka, specijalno u primorskom delu pomenute teritorije. Mnogo manje je njihovo postojanje bilo “zabeleženo” na prostorima ostatka zajedničke države, ali pratiocima i fanovima  ondašnjih pionirskih dana nezavisnog izdavaštva, mala diskografija, kao i egzistiranje pomenutog sastava nisu bili nepoznati,   barem je takav slučaj bio  kod onih zagriženih konzumenata Yugo pop-rock scene, kao i ljudi iz posla, a pri tome najviše mislim na novinare i kolege iz drugih bendova.

 

 

 

Drago Mislej Mef, pevač i tekstopisac postave, inače ličnost koja u muzičkom svetu Slovenije kontinuirano traje i deluje dekadama, napisao je uz malu asistenciju prijatelja iz grupe jednu vrstu kombinacije monografije, dnevnika, istoriografije sastava, sve to povodom održavanja reunion koncerta nakon punih 30 godina, pružajući na uvid potencijalnom čitaocu pregršt vrlo bitnih i značajnih informacija, ne samo o karijeri grupe, već i o dešavanjima oko samog izdavanja njihovog LP-a “Madona dejmi danes”( Produkcija “Slovenija”, 1985.), kao i prethodnog izdanja, kasete “Hotel Vanganel” (MKC Koper, 1984.). Uostalom to je bilo i vreme prvih nezavisnih izdanja ne samo u Jugoslaviji, već i samoj Sloveniji, a dežela je po tom pitanju činila  pionirske korake. U priču su uključeni i brojni značajni akteri toga vremena, neizostavni izdavač i tada u dobroj meri promoter benda Boris Furlan, Andrea Flego producent i muzičar, takođe gitarista i šef koparskog sastava Idiogen, uz brojne druge učesnike, ne samo članove sastava Deseti Brat, koji su bili tu da svako na svoj način doprinese  egzistiranju grupe. Mef na svoj način opisuje dane nastajanja postave, kao  i snimaka koje je bend upriličio, ali to radi bez imalo patetike, čak toliko realistično i ogoljeno, da je ijednog momenta potencialnom čitaocu teško da posumnja u autentičnost prikazanih događaja, kao i kompletne priče.

Deseti Brat su pored primorskog dela Slovenije svirali i u Trstu i u Zagrebu, delili su “stage” sa novosadskom Labaratorijom Zvuka braće Vranešević i Psihomodo Popom i na neki svoj način ideje novog talasa distribuirali kroz svoju muziku.
Sama knjiga upotpunjena je isečcima iz novina i tekstovima koji su pisani o njima i njihovoj muzici, a povodom  kratkotrajnog reuniona, etablirani novinar Gregor Bauman, sa Mefom je uradio i intervju, koji se osvrće na period karijere grupe sagledan iz sadašnjeg (ondašnjeg) trenutka.
Inače pomenuti reunion nastup održan je u Izoli, u “Kulturnom domu” 28.11.2015-e godine.
Knjiga Draga Misleja Mefa ne predstavlja samo običan osvrt na rađanje, egzistiranje i na kraju okončanje kratkotrajnog životnog veka ovog sastava, već je i mnogo više od jedne dnevničke biografije. Mef na jako vešt, direktan, ali spisateljski šarmantan, a u isto vreme realističan način opisuje i kulturološko/medijsko stanje na prostoru primorskog dela Slovenije, ukazujući naravno kroz svoje viđenje i kako je zapravo iz njegovog ugla izgledao novotalasni EX-Yu film.

Reč je o veoma poučnom štivu i knjizi koju preporučujem svim onima koji žele da upotpune sliku o muzičko/kulturnoj sceni ovdašnjih, danas govorimo regionalnih prostora, i specijalno pomenutoj primorskoj Sloveniji…

sl.wikipedia.org/wiki/Drago_Mislej_-_Mef