VLADA I BAJKA – “Oblak”/ “Za koju noć”

    
Share Button

Format : 7” Single
Izdavač : PGP RTB
Kataloški broj : S 51696
Godina izdanja : 1975.
Žanr : acoustic /pop/folk rock

Tokom 70-tih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji postojala je scena orijentisana ka formi acoustic pristupa, naslonjena na postulate američke folk škole. Ona je intenzivno trajala nekoliko godina, a najviše odjeka imala je upravo u Srbiji i Beogradu. Brojni akteri, analitičari i posmatrači iz onog vremena bi znali da istaknu kako je ova žanrovska forma i trend bila “ubačena” od strane odgovornih partijskih drugova, kako bi jel’ te ublažila ozbiljniju rock scenu, ali ne ulazivši u političke sfere i trendove koji su istina bili prisutni što se mora konstatovati, tek ova scena je ostavila određenog traga, a njeni obrisi pa i uticaji sežu i do ovog vremena.

Zemunski Simon i Garfunkel, kako su ih ne bez razloga tada zvali, Vlada Marković i Dragutin Balaban, u narodu poznati kao Vlada i Bajka, predstavljali su deo gradske  priče, koja je stidljivo otpočela 1968-e godine, da bi se kasnije postepeno razvijala. Za njih se može reći da su u toj fazi 70-tih godina bili miljenici beogradskih medija, a u periodu od 1971 do 1975-e godine, objavili su i četiri 7” Inchna izdanja, 3 singla i jedan EP.

Poslednji od pomenuta četiri, objavljen je 1975-e godine, i može se smatrati njihovim najvećim tadašnjim muzičkim dostignućem – mala ploča gde je vodeća pesma bila “Oblak”, a na B strani song naziva “Za koju noć”. Tekst za pesmu “Oblak” napisao je poznati hrvatski pesnik i prevodilac Dobriša Cesarić, dok je za muziku bio zadužen Vlada Marković. Topli i rimovani stihovi, pamtljivi refren, sjajno dvoglasje, doprineli su velikom traženošću pomenute pesme, koja i tokom sledećih nekoliko godina nije silazila sa ovdašnjih radio programa.

Bajka je bio autor pesme sa  B strane – “Za koju noć”, a za tekst je bio zaslužan R. Adamović.
Ova pesma nije bila ništa manje vredna ili kvalitetna od “Oblaka”, a krasio ju je milozvučan vokalni dualitet, sjajan aranžman i vrlo pametno uključivanje gudača. No, “Oblak” je ostao nekom nepisanom varijantom hita, koji će tokom svih dolazećih godina  predstavljati i centralni deo njihovih “live” nastupa.

U ono vreme 70-tih godina koliko me sećanje služi “Oblak” su u svojoj kolekciji ploča imali brojni ovdašnji fanovi rocka, čak i oni kojima muzika Vlade i Bajke nije bila toliko intersantna.
70-te su prošle, a Vlada i Bajka su 1994-e godine imali svojevrstan i više nego uspešan come back sa albumom “Ja nisam ja” (PGP RTS, 1994.). Neko će reći da su imali podršku i tadašnjih političkih krugova, ali sa samom muzičkom postavkom, čutom na albumu, potvrdili su ono što se o njima znalo i od ranije.

“Oblak” kao song ostaje do danas najpoznatija pesma Vlade i Bajke, koja je  realizovana upravo tada kada su bili i u pravoj formi.