GLAD – “Glad”

    
Share Button

(One Records) 2019.
CD/digital
Hard rock – SERBIA

Niški sastav Glad ovih dana je dočekao izlazak svog full-length izdanja. Kažem dočekao, jer je reč o bendu, koji za ovdašnje prilike ima duži istorijat, inače isprekidan, koji se može podeliti u dve faze.
Prvu, koja je krenula 1996-e i drugu koja je započela 2007-e. Tokom oba dela pomenutih tokova karijere, grupa se borila svojski za svoje mesto pod suncem i relevantniji status, bilo je tu i određenih uspeha,ali se kockice iz više razloga nikad u potpunosti nisu na željeni način spojile.

Njihov istoimeni album “Glad” sastoji se od 10 numera, a polednja koja zatvara album – “Mrtvima” je instrumental. Album je realizovan u formaciji kvinteta, (kako inače deluju),  uz pomoć nekolicine prijatelja, a ključna figura postave je glavni autor – solo i ritam gitarista Aleksandar Videnović.
U izražajnom smislu Glad su na terenu vrlo starije škole hard rocka, a sama produkcija materijala je postavljena tako da oni tvrđi metaliziraniji elementi su potisnuti spram jedne generalno 80’s pomenute hard rock opcije. Songove izvode na maternjem jeziku, do izražaja takođe dolaze uloge dve gitare, ali je vokal frontmana Nemanje Vacića studijski i produkcijski izrazito postavljen i tempiran da bude u vodećem planu. Postavu inače čine iskusni muzičari, a spomenuo bih i starog vuka, bubnjara Ljupča Cvetanovskog, koji je zajedno sa pomenutim Aleksandrom Videnovićem kreirao dizajn omota i luksuzni 12-to strani booklet.

Evidentan je uložen napor od strane članova postave da se iz samih pesama izvuče maksimum, a očigledno je unesen  i značajan trud da koliko je to moguće sami aranžmani songova budu raznovrsni i kreativno ozbiljnije postavljeni. Moram priznati da je najslabiji detalj kompletno utisnutih numera i ovako postavljenih pesama sama produkcija , koja je sa jedne strane prilično mekana, a sa druge strane ne uspeva da na savremeniji način tretira odsvirani materijal. To jeste realnost, koja na sledećem izdanju mora biti adekvatnije realizovana, dorađena i postavljena.

Glad jesu bend sa muzičkim iskustvom, ali  i nedovoljnom količinom afirmacije van rodnog Niša i okoline, za koju tek treba da se izbore.

facebook.com/GLAD-72052021537