ČBS – “Stanimo u gard!”

    
Share Button

(Long Play) 2018.
CD/digital
Melodic punk rock – SERBIA

Karijera kragujevačkog sastava ČBS (Čovek bez sluha) može se podeliti na dve faze, prvu dok u grupi još nije bio ključna figura, pevač, autor, frontman Miki Sixpack Radojević i drugu kada sve ključne elemente  orijentisane ka kreativnoj dimenziji, preuzima on lično, uvodeći ostatak postave u najmanje jedan veliki iskorak napred.

ČBS izvode melodičnu varijantu punk rocka, oslonjenu na tradiciju USA aktera, gde su u centru pažnje Radojevićevi tekstovi, trominutne ili nešto kraće pesme, pogodne za izvođenje na “stage”-u, a deo njih prilagođen blagoj varijanti nečega što možemo nazvati – komercijalnim, ukoliko naravno koliko je to izgledno i moguće  mislimo na jedan ovakav autorski iskorak ovog ili  sastava sličnog izražajnog pristupa.

Radijevićevi tekstovi su iskreni, u dobroj meri realistični i oni predstavljaju ključno oružje grupe. Sama muzika, ma koliko se trudila da od strane nekoliko različitih producenata (Ivan Petrović,  Miloš Marković, Voja Aralica),  bude postavljena i zazvuči koliko je to moguće raznovrsnije, prilično je “očekivana”, maniristički prežvakana i presvirana, a taj elemenat se ponavlja praktično iz albuma u album kojeg ČBS objavljuju.

Ostali tehnički detalji zadovoljavaju, a takođe se ne može a ne priznati ili potvrditi, da će nekoliko pesama sigurno postati neizostavnim koncertnim adutima, i da su na određeni način sigurno obeležili i kreirali kompletnu sliku albuma.

ČBS nastavljaju na očekivani način, a vrlo je jasno da svaki sledeći njihov potez i način realizacije zavisi od kreativnog zamaha i raspoloženja frontmena Mikija Radojevića.

longplay.rs