STRANAC – “Matan”

    
Share Button

(Self-released) 2018.
Digital
Hip-hop/spoken word/emo/various genres – CROATIA

Jedno od intersantnijih, a u svakom slučaju ne-standardnih izdanja, koja su obeležila prošlogodišnju produkciju, a tiču se regionalne diskografije, je i album osobe koja se odaziva imenom Stranac, a izdanje koje je realizovao nosi naziv -“Matan”.

Spomenuo sam termin regionalne diskografije, mada je autor na radu u Dublinu, a i iz prizme Irske i pomenutog grada nalazi se povezujuća nit sa temom izdanja. Inače, to je njegov drugi po redu snimljeni full-length, a predstavlja svojevrsni nastavak prethodnog,   ni malo slučajno nazvanog “Dublin” (2016.)
“Matan” kroz 8 numera, predstavlja na neki način konceptualno izdanje, vrlo autohtono i lično, kroz koje autor komunicira sa svojim umirućim ocem, preispitujući njihov odnos, vlastite životne stavove, realnost, duhovnost, relacije. Reč je o materijalu koji kroz jednu kombinaciju spoken word pasticha i hip-hop forme, uz unutrašnji monolog ili ako volite više autorov dijalog sa samim sobom , istražuje ljudske, empirijske, porodične, duhovne odnose. Album je vrlo ličan, tekstualna dimenzija kao i sama poruka bolno iskrena, direktna,otvorena i neuvijena, sa jednom jasnom filmičnom scenarističko-režijskom postavkom, kroz koju se promaljaju promene raspoloženja, buđenja nade, postavljanja pitanja i suočavanja sa neizvesnošću.

Iako ovde ponuđenih 8 numera-tema nisu lako prihvatljivi za preslušavanje, zadivljuje sa druge strane autorova  izražena stihovna metričnost, kao i sama idejna finalizacija.

Najteže je rečima opisati  osećanja i emocije, naročito ako su iste upućene vašim najbližima. A to je ovde uspešno realizovano, bez trunke patetike i melodramatike.

“Matan” je izdanje koje na neki svoj način “pomera” granice hip-hop i spoken word forme, pri čemu takvo pomeranje granica se nijednog trenutka ne odnosi na tehničke,tehnološke ili produkcijske elemente, već na samu emocionalnost, što je priznaćete izuzetna vrednost i kvalitet.

facebook.com/dino.saurus.3323