DEEP STEADY – “Deep Steady”

    
Share Button

DEEP STEADY..CDCover(SKC Novi Sad ) 2018.
CD/digital
Ska jazz – SERBIA

Krajem augusta meseca 2018-e, novosadski “SKC” objavio je album sastava Deep Steady, čiju postavu čine muzičari pridošli iz nekolicine gradskih sastava kao što su : Los Propelleros, Ringišpil, Killo Killo Banda, Drum’n’ Zez, Proleće…

Zajednička ljubav prema ska muzici udružila ih je u idejno   kreativni projekat, gde u izražajnom smislu osnova njihove  izvođačke i autorske koncepcije bi se zasnivala na formi instrumentalne muzike koja korene ima  u ska kao žanru i varijacijama, kao što su reggae, calipso, jazz i druge varijante.

A kako sami ističu  kombinacija tkzv. old school pristupa jamajkansko-britanske škole sa jedne i novije američke “street” urbane varijante sa druge strane predstavlja ključ interesa kroz koje bi bend trebao razvijati i kreirati svoj izražajni pristup.
“Deep Steady” istoimeni album sa 9 songova, koji su autorski rad benda, promoviše ih kao ekipu koja stilski ipak nešto više naginje nazovimo to korenima, odnosno jednoj bazičnijoj formi etabliranoj tokom 50-tih i 60-tih  godina, ali koju  na neki svoj način  razvijaju, aranžmanski dopunjuju i doteruju,pokušavajući da  daju vlastiti pečat i ponude svoju “priču”.

Sam materijal je istina  prijatan za slušanje, instrumenti su bar u ovakvoj studijskoj varijanti prilično “čisto” i “precizno” postavljeni, što ruku na srce  zna da zasmeta, a produkcija je tretirana  možda isuviše školski,tako da sama energija za koju pretpostavljam da je izraženija na “live” nastupima, ovde je gotovo neprimetna. I generalno, lično imam više zamerki na način tretiranja produkcije, koja je da ponovim sa jedne strane precizno i jasno postavljena, ali koja u velikoj meri “umrtvljuje” i amortizuje samu sviračku potencijalnu “lepršavost”, što uostalom i karakteriše ska kao formu , te  osnovu i nihove sfere intersovanja.
Deep Steady je sastav koji je raspoložen za “live” nastupe,a ističu da su zaintersovani za pronalaženje stranog izdavača .

deepsteady.com