DIGRESIJA – “Progres”

    
Share Button

DIGRESIJA..Progres..CDCover(Metropolis Music) 2018.
CD/digital
Rock/alter rock – SERBIA

Digresija je jedan od onih ovdašnjih sastava čija je karijera imala određeni tok i nit  tokom 90-tih godina, da bi postojao jedan duži period tkzv. hibernacije, koja je prekinuta nakon 16 godina i realizacije aktuelnog izdanja za beogradskog izdavača “Metropolis Music”.

Digresija su 1994-e godine objavili debitantsko kasetno izdanje naziva “Lice ulice” za “Music Yuser” iz Novog Sada, takođe su participirali na prestižnoj kompilaciji “Ovo je zemlja za nas ” ( “B 92” i “Radio Boom 93”). Snimili su zatim još jedan album, koji nikada nije ugledao svetlo dana i onda je usledila pomenuta 16-to godišnja pauza.

“Progres” aktuelno ostvarenje sa 11 songova, najpre izlazi u digitalnoj varijanti, da bi se nedavno materijal pojavio i u formatu CD-a.

Producent i snimatelj pesama   bio je Nikola Radivojević, a sastav je imao i goste na izdanju – Nevenu Filipović i Branislava Pipovića.

Digresija su se predstavili kao bend koji na neki svoj način želi da produži i proširi vlastitu priču iz 90-tih godina, naravno koliko je to moguće, sa uticajima sadašnjeg trenutka i savremenih tokova/trendova. Njihov pristup predstavlja varijantu rock/alter rocka, koji svoje korene jasno nalazi u pomenutim 90-tim godinama,pri čemu vidljivo izražena emocionalnost u načinu interpretacije, kao i tretiranja tekstualnih tema, predstavlja njihovo centralno “oružje”.  Određene paralele u pristupu sežu do “ublaženijih” Blockouta i Bijesova, možda najviše u samom tretiranju aranžmanskih rešenja, ali Digresija su se u svakom slučaju izborili da njihovi songovi poseduju dovoljnu količinu autentičnosti i autorske svojstvenosti, koja je vidljiva u izraženijoj “popičnosti” i melodičnosti.

“Progres” je vrlo intersantno izdanje benda, koji svoju novu šansu traži i očekuje u okruženju, koje je u svakom smislu drugačije od onog iz 90-tih godina, pri čemu naravno najviše mislim na samo okruženje i relacije unutar ovdašnje nazovimo haotične muzičke “industrije” i dezorganizovane scene,na kojoj svakako ima puno intersantnih i kvalitetnih aktera.

metropolismusic.rs