GNILE DUŠE – “Naš bog je punk rock”

    
Share Button

GNILE DUSE..Nas bog je punk rock..Cover(Ohoho Records)2016.
CD
Punk/punk rock – SLOVENIA

 

Pre nešto više od godinu dana, imao sam priliku da pišem o prvom albumu Gnilih Duša, a evo dobre prilike da se praksa nastavi, jer je bend nedavno objavio svoje drugo po redu izdanje naziva – “Naš bog je punk rock”.

Gnile Duše su inače bend iz slovenačkog mesta Ormoža, a predvodi ih frontman Davorin Bešvir, kojeg znamo godinama unazad kao istaknutog člana Pridigarja. Gnile Duše su bili jedni od pionira slovenačkog punka, i delovali su od kraja 70-tih do prvih godina 80-tih. Imali su zapaženo mesto na lestvici značaja tadašnjih nacionalnih punk snaga, ali diskografski su krenuli da se “ostvaruju” od tek pre koju godinu.

Gnile Duše izvode sirovu i neuvijenu varijantu punka, po kojem je ovaj žanr bio prepoznatljiv od strane aktera na ondašnjoj slovenačkoj sceni.Direktan, nepoliran, nemelodičan, ali autentičan sa jasnim stavom, kao i najčešće prisutnim socijalnim porukama.

GNILE DUSE..Band PictureGnile Duše kroz čak 26 songova iako snimanih tokom 2015-e  u klubu “Unterhund”, vrlo verno vraćaju vreme od pre nekih trideset i nešto više godina, pokazujući da motiva za bunt, i dalje itekako ima. Produkcija možda više odgovara onoj ondašnjo retro priči, ali autentičnosti ni jednog sekunda ne nedostaje.
Za one die hard fanove “klasičnog” slovenačkog punka, album Gnilih Duša je pravi dar sa “neba”. Ovo je intersantno izdanje i zbog činjenice da se današnji punk svira i izvodi  na sasvim drugi način. No, Davorin Bešvir i ekipa su uradili onakvu muziku baš kakvu su želeli, i pretpostavjam da sa realizacijom samih songova ovde utisnutih, mogu biti u potpunosti zadovoljni.

facebook.com/GnileDuse