YU GRUPA – “Evo stojim tu”

    
Share Button

YU GRUPA..Evo stojim tu..CDCover(PGP RTS) 2016.
CD
Rock/classic rock – SERBIA

Veterani i doajeni Ex-Yu i srpske rock scene YU Grupa, od nedavno u vlastitoj diskografiji ima uknjižen još jedan  album. Prvi studijski nakon izdanja iz 2005-e – “Dugo znamo se” i koncertnog “Live 35 godina” iz 2007-e.

Protekla i ova sezona protiču u nekoj vrsti jubileja..45 godina karijere, rekapitulaciji sveukupnog značaja i trijumfalnim koncertima, koji ovdašnju javnost  i publiku nikako ne ostavljaju ravnodušnom.
“Evo stojim tu” je album,  kojeg su prijatelji benda sa nestrpljenjem čekali i iščekivali. Jedanaest numera, uz jednu stariju sa novijim aranžmanom – ” Vodi me kući anđele”, pokazuju da grupa itekako ima inspiracije, da se u može se to reći i autorskom smislu, suoči sa iskušenjima novog vremena. Ono što na prva slušanja pada u oči i prolazi kroz uši,  je jedna autorska konstantnost i sviračko/izvođačko/aranžmanska ujednačenost i koherentnost. Čini mi se da malo koji raniji album kojeg su upriličili braća Jelić i ekipa, je imao tu među prisutnim materijalom povezujuću i spajajuću nit, kao što je slučaj sa pesmama, koje se ovde mogu čuti.

YU GRUPA..logoYu Grupa tradicionalno vešto balansira elementima njihove varijante rocka/classic rocka, sa uplivima country elemenata, i bluesy detalja, gde i one laganije numere poseduju prepoznatljivu emotivnost, jednostavnost i publici očekivanu “prisnost” bez koje Yu Grupa ne bi bila ono što jeste.
Da ne nabrajam posebno svaki song, čija je realizacija urađena i utisnuta očekivano ubedljivo, ali takođe sponatano i nenametljivo, te bih  dodao da je na ovom albumu vrlo efektnu rolu na par numera imao Žika Jelić, koji se ogledao i u ulozi pevača.
Da rezimiram…”Evo stojim tu” je album sa kojim članovi benda mogu biti u potpunosti zadovoljni, a čini mi se  da isto takvo mišljenje, kao i stav može imati njihova brojna slušalačka populacija.
YU Grupa je u odličnoj formi, i ovo je nakon dugo godina ponovo,  iako u sasvim izmenjenim okonostima, dobar trenutak za njih. Nadajmo se da ćemo doživeti još puno studijskih albuma od Dragog, Žike, Pere i ostatka postave, ma ko se nalazio u bendu…

YU GRUPA..Atelje promocija slika

rts.rs/page/rts/ci/pgp.html