VEDRAN BOŽIĆ & ROCK MASTERS – “Planet Hendrix”

    
Share Button

VEDRAN BOZIC..Planet Hendrix..Cover(Croatia Records)2015.
CD+DVD
Rock/acid rock/psychedelic/70’s rock – CROATIA

Gitarista Vedran Božić jedno je od najetabliranijih sviračkih imena u Hrvatskoj i nekadašnjoj Jugoslaviji, kada govorimo o instrumentalistima čiji tok karijere kao i ostvarenost iste poseduju značajan diskografski, koncertni i u ovdašnjim medijima “pisani” trag. Gitarista Time-a, Mi-ovaca, nadasve istaknuti studijski muzičar, učesnik “Kongresa rock majstora”, i drag gost na brojnim pločama i CD-ima, kontinuirano je “pozadinski” na sceni praktično već petu dekadu. Svojevremeno u svojim, nazovimo to “tezgaroškim vremenima” sa grupom Wheels Of Fire, kako legenda kazuje, imao  je susret sa Hendrixom u jednom frankfurtskom klubu, a u ovdašnjim pisanim medijima iz 70-tih i 80-tih godina, puno se “govorilo” o tom njegovom susretu, impresijama i iskustvu.

Od tada je prošlo puno godina, Hendrixov rad i uticaj se iz godine u godinu iznova analiziraju, razrađuju, i danas u svetu ima puno njegovih “oponenata”, nastavljača, kao i onih običnih tribute izvođača.

Gospodin Božić je tako sa basistom Tomasom Krkačem i bubnjarem Slavkom Pintarićem Pištom, u “Vintage” baru u Zagrebu, 21-og septembra 2013-e, upriličio happening sa izvođenjem Hendrixovih autorskih numera, kao i onih koje su činile repertoar američkog gitariste. Dve godine kasnije “Croatia Records” objavljuje CD i DVD kao raskošno izdanje sa bogatim bookletom, te sjajnim tekstom Siniše Škarice.
VEDRAN + HENDRIX..PictureBožić je tehničko-zanatski ubedljiv gitarista,ali istina ne toliko izvođački inovativan, i u njegovim izvođenjima Hendrixovog materijala, ne nalazimo puno toga novog ili posebnog. Takođe bih dodao  da Božiću i ekipi nedostaje u izvođenju songova energije, elementa, koji je upravo Hendrixa izdizao od mora drugih velikih instrumentalista. Ali, da ne izgleda kako sam možda nepravedno strog sudija, Božićeve interpretacije ipak poseduju primereno ubedljiv svirački pečat i slušljivost,  uz neizostavne pomenute manjkavosti.
Tako je na neki način susret Božića sa Hendrixom dopunjen i zaokružen. Veći bi efekat bio, da se jedno ovakvo izdanje moglo realizovati puno godina ranije, ali sigurno za tako nešto tada nije postojala “logična” namera, ni uslovi . I ovaj CD i DVD predstavljaju svojevrstan dokument vremena, kao i vrlo ličnu sponu prošlosti i sadašnjosti.

crorec.hr