Najda: “Smak je besmrtna priča”

    
Share Button

najda1Dejana Najdanovića Najdu, pevača sastava Smak i Generacija 5, nije potrebno posebno predstavljati, ali je važno reći da je sa svojim autorskim sastavom Deliverence Inc. nedavno objavio veoma dobar album prvenac, što je i bio povod razgovora.

Debi album Deliverence Inc. tvog sastava dugo se kuvao i pripremao. Napokon je krajem odlazeće 2011. ugledao svetlo dana. Na kakve si reakcije javnosti i slušaoca do sada naišao, i kako si zadovoljan tempom promocije i predstavljanja u ovom periodu?
Sam po sebi, materijal je drugačija forma od onoga u šta sam se dosad upuštao. Ovo je u stvari moja muzika koju bih i inače slušao. Zadovoljan sam dosadašnjim promotivnim angažovanjima i reakcije su dobre. Ukratko, zadovoljan sam reakcijama.

Dugo si u poslu, karijera ti kontinuirano traje gotovo više od dve decenije. Reci čitaocima TMM-a o tvojim iskustvima rada u Smaku i Generaciji 5. Koliko ti je jedno takvo iskustvo pomoglo u kreiranju tvoje autorske ličnosti i naravno kao pevača?
Smak i Generacija 5, različite priče ali slična tema, s tim da je Smak svetsko ime. Obaveza da se održi rejting veličine, možda ne kao zvezda koja ne silazi sa ekrana ili naslovnih strana ali kao neko ko mora muzikom da dokaže da nije slučajno bio član tih grupa. Biti pored njih i sa njima je već dovoljna škola koja mi je u mnogome pomogla u kreaciji i života i muzike kojom se bavim.

najda2Poslednjih nekoliko godina nastupaš sa Galetom, pevačem Kerbera, u zajedničkoj varijanti, izvodite pesme Smaka i pomenutog Kerbera, i gde god nastupate klubovi su puni. Reci nam nešto više o tom iskustvu, i kako je to na početku zapravo krenulo? čija je bila ideja, tvoja ili Galetova da se krene sa zajedničkim koncertnim angažmanom?
Ideja je potekla sa moje strane. Činilo mi se interesantnim spoj njegovog i mog pevanja, počeli smo kao dvojac a sada imamo i band, to je doduše Deliverance INC koji ga prati. Ljudi vole pozitivne i nasmejane, valjda zato i dolaze na naše svirke a i pesme su te koje nas vežu. Njegov tenor i moj bariton su posebna priča – jedinstvena, trajemo još uvek.

Da se vratimo na Deliverence Inc. i album. Kako bi ti okarakterisao u muzičkom smislu ono što bend izvodi, i da li su u planu skorašnji koncerti?
Pesme i muzika Deliverance INC je dobra muzika. Počeli smo sa promovisanjem, nadam se da će neko i da nas angažuje, zato i postojimo valjda. (smeh)

Iako si konstantno u “sedlu”, često putuješ i nastupaš, bazično si vezan za Niš. Kako ti izgleda današnja muzička scena u Nišu, i da li bi neki sastav ili određenog izvođača izdvojio, kao tebi interesantnog?
Ima talentovanih bandova i u Nišu mada scena ne postoji, takoreći, i nemaju gde da sviraju. Ne bih da izdvajam nikoga, ali kao što rekoh ima bandova i u Nišu.

Prijatelj si sa Točkom, često se govori o reunionu Smaka, da li misliš da je ta ideja ostvariva i realna?
Publika je toliko željna Smaka da ni sam Smak toga nije svestan. Rado ću učestvovati u novoj priči koja se nikad i neće završiti, besmrtna je odavno.

Koji su neposredni planovi Deliverence-a, i tvoji lični u dolazećem periodu?
Stalno radim na novoj muzici, obrađujem na svoj način zaboravljene pesme, ima toga dosta. Planiramo da sviramo, a i da snimamo spotove i muziku. Želimo da sve pesme imaju spotove sa albuma, uspećemo, nadam se.

Intervju: Branimir Lokner