MARKO BABOVIĆ – “Vrtlog”

   1
Share Button

(Self-released) 2024.
CD/digital
Pop/rock – SERBIA

Marko Babovič je kantautor, singer/songwriter aktivan gotovo dekadu, i osoba koja na svoj način razmišljanja, ideje i postavljene teme “filtrira” kroz muziku.
Objavio je tokom pomenutog vremena nekoliko singlova, a nedavno je realizovao i full-length na kojem se našlo 6 pesama sledećih naziva : “Tuđi dom”, “Distorzija stvarnosti”, “Kada poželiš”, “Trebaš mi”, “Stari početak” i “More stradanja”.

 

 

Njegov album nosi naziv “Vrtlog” , a dostupan je digitalnim putem, ali i u formi CD-a. Inače, sam autor je praktično sve uradio u sopstvenoj režiji, a pri realizaciji pesama mu je pomagala grupa prjatelja/saradnika/muzičara, koji su dali svoj doprinos da na kraju sve zvuči onako kako je pretpostavljam bilo planirano.
Marko Babović je pevač, sigurnih i jasnih vokalnih “zahvata”/mogućnosti, sami songovi poseduju snažnu emotivnu dimenziju, a važan segment njegovog liričnog ispoljavanja je okruženje koje je svuda oko nas, kao i njegova unutarnja osećanja, tako i stavovi koje ispoljava kroz priređeni materijal. Može se sa razlogom reći da su tekstovi bogati opisnim slikama, koloritnost opisa samih tema je evidentna kao i pomenutih osećaja, a autor ih izvodi vrlo predano, i koliko je moguće ubedljivo. Tekstovi predstavljaju važnu i jaku stranu kompletno priređenog materijala, dok sama muzika se kreće na nekoj liniji između popa i rocka. A taj i takav pop i rock se u određenim songovima razlikuje, negde je više aranžmanska raznolikost dominantna, na drugom mestu melodičnost, mada je ona generalno sveprisutna, i ima prednost nad drugim segmentima. Babovićevo druženje sa popom i rockom može se tretirati u većoj meri kao nekakva mainstream varijanta pomenutih žanrovskih idioma, i teško je “definisati” vremensku odrednicu koja bi bila najbliža opisu muzičke introspekcije autora. Ipak, dodao bih da su uticaji perioda ovdašnjih 80-tih najizraženiji, mada neko drugo slušalačko uho bi to doživelo na neki različitiji način.

 

“Vrtlog” kao izdanje sadrži ujednačen materijal, lično bih prve dve kompozicije naveo kao možda ubedljivije od ostalih, to su  “Tuđi dom” i “Distorzija stvarnosti”, ali generalno ako ste skloni prihvatanju Babovićeve poruke, kompletno priređeni materijal biće vam  blizak. U suprotnom, suvišno je trošiti reči.
Miks i mastering Branislava Maksimovića, koji je učestvovao u realizaciji albuma kao muzičar i aranžer, urađeni su u skladu sa “zahtevima” sadašnjeg trenutka.
Potražite Babovićeve radove ukoliko vas je ovaj tekst zaintersovao, na “youtube”-u je dostupan kompletan album i neki drugi radovi.

 

facebook.com/markobabovicmusic