FAUST – “Emotivni ljudi”

    
Share Button

(Fidbox) 2024.
CD/digital
Hard rock/ rock – SERBIA

Prisutnost sastava Faust kako na domaćim, tako i Mađarskim muzičkim prostorima traje već nekoliko dekada. Aktivni su od početka 90-tih, iako tokom proteklih godina, kontinuitet karijere nije bio stalan, a razloga ima više. Ipak baklju subotičkog hard rocka Faust i dalje sa ponosom nose, a 2 ključna člana postave : pevač i tekstopisac Tibor Cindrić i autor muzike i bubnjar, takođe producent Attila Toth, tokom svih ovih godina dokazali su kako su pravi borci koji se konstantno suočavaju sa izazovima koje sobom nosi : vreme, trendovi, uslovi za delovanje i kako-tako “normalne”  mogućnosti rada.

 

“Emotivni ljudi” je album sa 12 numera, na kojem se nalaze 3 obrade : “Toccata (Bach) ” Mercedes Benz” (Neuwirth/Joplin/McClure), te “Zemljo moja”, pesma Kemala Montena, poznata u izvođenju Ambasadora. Na albumu se našla i himna “Vojvođanskog Woodrock festivala”, koji se održava u Srbobranu, naziva ” Ja verujem”, a u kojoj su učešće imali i  :
Jovan Baranin (R.O.C.K.), Stevo Rađenović (Prljavi Romeo), Stefan Pavićević (Sans).
“Emotivni ljudi” jeste album koji suočava sastav sa izrazito melodičnom varijantom hard rocka, koji tako “ublažen” kroz pojedine numere uplivava i kroz prizmu klasičnijeg rock nasleđa, i čini se da takav izbor, autorski izbor sastava u jednom ovakvom postavljenom muzičkom okruženju – postiže cilj kojeg su članovi postave odredili. Pesme su slušljive, sviračka podloga je izvućena tako, da vam je jasno da pred sobom imate iskusne profesionalce, dok produkcija Attile Totha dodiruje unutar ovakvih žanrovskih varijanti,  sadašnji trenutak. Materijal je ujednačen, i sam album  se praktično sluša iz jednog daha.
Faust je jedan od onih sastava kojem nedostaje višak promocije, višak medijskog marketinga i veći “iskorak” iz predela severne Vojvodine i Mađarske ka ostatku Srbije, gde realno izostaje primećenost njihovog rada i delovanja u željenoj formi. No, Faust su na svojoj liniji, a u tom smeru može se reći da i napreduju, pokazujući kako im entuzijazma i energije ne nedostaje.

 

fidbox.rs

 

facebook.com/profile.php?id=100005607514958