THE SPLITTERS – “Role filmova”

    
Share Button

(Croatia Records) 2023.
CD/digital
Melodic pop rock/indie pop rock – CROATIA

The Splitters su kvartet iz Splita koji već neko vreme deluje na hrvatskoj sceni, i tokom perioda egzistranja su objavili 3 albuma. Poslednji, treći realizovan je tokom maja meseca ove 2023-e, za “Croatia Records”, naziva “Role filmova”.

 

Reč je o sastavu koji je postupno gradio i gradi karijeru, učestvovao je na brojnim manifestacijama, i na neki način uspeo da “nametne” zvuk i izražajnu poruku koja karakteriše njihove autorske ideje. Inače postavu čine 2 + 2 brata : Josip i Petar Senta, te Marko i Antonio Komić. The Splitters nisu uspeli još uvek da se više afirmišu na teritoriji Srbije, nekako su tokom proteklog vremena “propušteni”, odnosno na njihov rad nije se toliko obraćalo pažnje, a razlozi su svakako dvojaki.
Muzika splitskog sastava pokazuje da je reč o ekipi koja na ozbiljan način  stoji iza onoga što u kreativnom smislu nudi, i njihov možda ne toliko moderan, ali sigurno ubedljivo postavljen sound, izražena melodičnost songova, prilično jednostavna ali jasna tekstualna poruka, pokazuju potencijale, koji bi u budućnosti mogli biti relevantnije i po njih povoljnije realizovani.
Stilski se oslanjaju na gitarsku varijantu okrenutu melodic pop rock tendencijama, kao i indie alter pop rock elementima, koji su ipak prisutni u nešto manjoj meri. Njihov pristup zna da asocira na 80-te i 90-te godine, a postoje i “prikriveni” post novotalasni iskoraci prisutni u njihovim, prilično slušljivim pesmama.

 

Aktuelni album je u tehničkom smislu pedantno realizovan, cover CD-a efektno dizajniran, dok 13 prisutnih songova poseduju primerenu ujednačenost i koherentnost.

 

crorec.net

 

facebook.com/TheSplittersOfficial