KOPRIVE – “Povratak”

    
Share Button

(Menart) 2023.
CD/digital
Pop/pop rock – SERBIA

Pre izvesnog vremena objavljen je album aktera, odnosno bolje je reči izdanje dvojice dugogodišnjih muzičara, glavne osobe, songwritera/composera/aranžera Branka Milanoviča i Slobodana -Bobe Orlića, koji se odaziva imenom Kopriva,  a naslov materijala koji je dostupan putem CD-a i digitalno je “Povratak”.

 

I Milanović i Orlić su digi niz godina prisutni svojim delovanjem na ovdašnjim muzičkim prostorima. Milanović je sarađivao sa brojnim muzičarima ne samo sa tkzv. pop/rock scene, već i šire, a tokom 80-tih godina  bio je važan “šraf” beogradskog izuzetno značajnog novotalasnog sastava Artisti i Modeli, čija uloga i rad ovde tokom godina nisu dovoljno izanalizirani, a razlog sigurno leži u činjenici da ova grupa nije ostavila, odnosno realizovala snimke, koji bi predstavljali dokument, kako onog vremena, tako i pružila na uvid javnosti kako je tada sastav razmišljao. Boba Orlić, sa druge strane je svirao u brojnim sastavima, takođe “iza scene” gurao brojne projekte, neke koji su trajali dužeg, neke kraćeg veka, Imao je značajnu rolu u progressive sastavu Opus, takođe je svirao u jednoj od postava Silueta.
Milanović kao glavni autor sa nekolicinom saradnika, koji su uzeli učešće u realizaciji albuma, kreirao je materijal, koji se kreće na liniji popa i umerenijeg pop/rocka. Uticaji 70-tih i 80-tih godina, naročito ondašnjeg beogradskog “zvuka” su prisutni  i “vidljivi” kroz priređeni materijal, a na izdanju se našlo 10 songova. Producent albuma bio je Boba Orlić, , a materijal je realizovan u studiu “Krokodil”/”Akademija”.  Glavnu pevačku rolu na albumu imao je   : Dimitrije Dima Petrov, a pored njega učešće su imali svojim vokalima :  Phoebe Fisher, Sanja Bogosavljević, Igor Simić…
“Povratak” je jedno od onih izdanja koje u dobroj meri asocira na neka ranija vremena, iako se ne može nazvati klasičnim retro ostvarenjem, a na eksplicitan način  prenosi i preslikava Milanovićevo dugogodišnje stečeno iskustvo, ovde pretočeno kroz postavljenu muziku.
“Povratak” je takođe album dvojice veterana, koji  poseduje “laid back” atmosferu, veću količinu melodičnosti i elemente pop pristupa, koji je nekada bio više u “opticaju”, dok ga danas praktično u etru i javnosti gotovo da i nema.

 

menart.rs