PRST U OKU AND FRIENDS – “Prst u Oku and Friends”

    
Share Button

(Batiskaf Production) 2023.
CD/digital
Rock/melodic rock/pop rock – SERBIA

Ovih dana je u Novom Sadu održana promocija albuma sastava Prst U Oku And Friends, istoimenog naziva, inače njihovog trećeg po redu. Postava  ove grupe sa  razlogom je proširena što se članstva tiče, a koreni njihovog egzistiranja  datiraju još iz prošlog veka, kada je sastav ono vreme  u svom gradu i generalno Vojvodini imao veću i izraženiju prisutnost, pa i poznavanje javnosti muzike iza koje su stajali je bila izraženija na domaćem terenu, nego što je to bio slučaj u ostatku Srbije i ostatku nekad zajedničke države.

 

 

Život je deo postave grupe “odneo” u daleku Australiju,  da parafraziram  deo teksta pesme sa albuma koja mi se svidela – “zemlje nastale na temeljima  engleskih zatvora, nekada davno zemlja Aboridžinska”,  a  u periodu “lockdowna” 2020-2023, na relaciji Sydney-Novi Sad, kroz saradnju veće grupe muzičara/prijatelja, realizovan je i snimljen materijal, koji se našao na albumu, kroz kojeg su predstavljene 12 + 2 bonus numere, znači ukupno 14 pesama. Album je ujedno posvećen pevaču Dejanu Đukanoviću Đuki, koji je učestvovao na izdanju kao pevač, a nažalost preminuo je tokom prošle 2022-e godine. Glavni autor grupe je gitarista Rasti Jovašević Rale, a bitnu ulogu u tekstovima/aranžmanima imali su basista Vladimir Pantoš Panter, te klavijaturista/pevač Paul Verma. Članovi ovog tima koji su učestvovali u realizaciji pesama, što se tiće sviračkog posla  su još : Mirko Živković Mašina, Nikola Forkapić,David Klemm, Ćomi Gvoić, Gabor Bunford, Vlada Nežić. Vokalne uloge su takođe imali : jedna dama- Dubravka Stjepanović Duda, Dobrivoje Marković Bata, , Dragan Vlašić Bubika, Nebojša Radović Nele. Tokom perioda rada, odnosno stvaranja/kreiranja, velika pomoć u u tehničko/realizatorskom smislu stizala je od brojnih prijatelja i profesionalaca, spomenuću sve koje je sastav istakao, pre svih neizbežnog i neizostavnog Komandant Adama, Milene Smiljanić, Seke Radović, Atile Siča, Ace Ristić Batiskafa, Peđe Pejića, Zorana Šandorova, Miljka Obradovića Jaggera., Darka Jocića, Alekse Pantoša…
“Prst u Oku And Friends” je jedno od onih izdanja koji se danas uglavnom ređe sreću u generalno posmatrano diskografskoj periodici. Reč je o nekoj vrsti, nazvaću to laid-back albuma, kroz kojeg je istaknuto iskustvo, emocije , kao i razmišljanja aktera. Vrlo lični, dobrim delom proživljeno-realistični tekstovi, jedan očekivani pogled na neka druga vremena su takođe prisutni segmenti, a sama muzika predstavlja kombinaciju melodic rocka i pop rocka nazvaću to mainstream pristupa, koji je bio karakteristićan više za neki period 80-tih i 90-tih godina. Naravno, produkcija je postavljena tako da odgovara standardima sadašnjeg trenutka, pa pojedini izvođački elementi koji dodiruju retro prizvuk/pristup, dolaze iz nekakvog drugog ili trećeg plana. Pomenuti melodic rock/pop rock/ takođe je u određenim pesmama apsorbovao i neke druge žanrovske elemente, od umerenog funka, umerenog r’n’b-a, ima tu još nekih detalja, ali pretpostavljam da ono što su želeli, članovi postave su i relevantno otisnuli na svoj album. Pesme su uglavnom umerenog srednjeg tempa, uz pomenutu laid-back dimenziju i atmosferičnost koja takođe prdstavlja karakteristiku ponuđenog materijala.
Prst u Oku sa prijateljima, su vrlo ozbilno pristupili realizaciji, verujem i promociji albuma, takođe su urađeni i spotovi, i kao što to uvek biva, vreme će pokazati kakvi će biti dalji koraci ove ekipe.

 

facebook.com/Prstuokumusic