KULTURNO UMETNIČKI RABOTNICI – “Pank kabare”

    
Share Button

(Self-released) 2023.
CD/digital
Punk rock/crossover – MACEDONIA

Pre koju nedelju dobio sam od basiste grupe Vladimira Stojčevskog aktuelno izdanje Kulturno Umetničkih Rabotnika, kao i CD-e  “bratskih” sastava : Totalno Opuštanje i Swatowski gde takođe participiraju i rade pojedini članovi ovog benda. Kulturno Umetnički Rabotnici postoje od 1999-e godine, a tokom prvih godina post 2000-tih, bili su prilično prisutni i u Srbiji, i znam da su imali čak i ne baš tako malo fan sledbeništvo, i određenu prihvaćenost. Kasnije se to u određenoj meri “izjalovilo”, verovatno i zbog nikad adekvatnih uslova da se određena karijera pojedinca, artista ili grupe, u drugoj sredini na relevantan način promoviše.

 

 

 

Ali, Rabotnici su tu, sa svojim sedmim po redu albumom naziva – “Pank kabare”. Za one koji su slabije i manje informisani, Rabotnici su ekipa moram dodati muzičkih freakova, ali i takođe grupa artista vrlo svesna svog mesta i uloge, koja takođe pomaže i drugim sastavima iz regiona i šire oko promocije u Makedoniji. “Pank Kabare” je jedno pre svega osvežavajuće izdanje na kojem se našlo 14 kraćih numera, kroz koje se promaljaju snažni punk elementi kombinovani sa punk rockom, ali i drugim detaljima kao što su ublaženi ska/reggae, hardcore, alter rock, ( ima tu ubačenih i folk elemenata, koji su više prisutni kao neka varijanta parodirajućeg efekta ), a sve to zajedno čini jedan  muzički crossover, kroz koje ideje grupe uspevaju da se promovišu na željeni način.

 

 

 

 

Rabotnici znaju i da parodiraju, ironiziraju, vrlo dobro razumevši stanje duha, uma i okolnosti u kojem se nalazi društvo kako u Makedoniji, tako i drugim zemljama regiona, a nekada zajedničke države. Sem jedne kompozicije , a reč je o furiznoj, oštroj, neuvijenoj, rekao bih “besno”-razornoj  obradi Kojinog, Disciplina Kičme songa “Soba”, ostatak materijala pripada autorskim radovima grupe. Same pesme su koncipirane tako da prisustvo čestog menjanja tempa i ritma, kao i sviračko/vokalnih raspoloženja, slušaoca sve vreme čine budnim i spremnim na nova “iznenađenja” koje su im Rabotnici spremili.
Raduje diskografski povratak grupe, čije delovanje kao i način razmišljanja  na šire posmatrano Ex-Yu muzičkim prostorima,  je i više nego dobrodošlo.

 

kulturno-umetnicki-rabotnici.weebly.com

 

facebook.com/Kulturno.Umetnicki.Rabotnici