NEUSPEH – “Povraćanje prošlosti”

    
Share Button

(SKC Novi Sad) 2022.
CD/digital
Various genres – SERBIA

Jedno od izdanja koje je “SKC Novi Sad” objavio krajem 2022-e godine je i album grupe Neuspeh, koju predvodi Jovan Živanović, frontman/gitarista, muzičar i glumac, ranije znan kao neizostavni deo sastava Ringišpil i Bayonets. Novosadski sastav inače postoji od 2015-e godine, a okolnosti nisu dozvolile da njihov album bude realizovan i objavljen ranije. No, kockice i uslovi su se sklopili i “Povraćanje prošlosti”,  urađen kako u formatu CD-a, tako dostupan i digitalnim putem, odslikava aktuelna stremljenja, tendencije i razmišljanja benda.

 

 

Album je sniman u studiju “Šamarčina ” u Vrbasu, zajedno sa “Outrom” ima 14 kompozicija,  koje prikazuju pre svega iskustvo aktera, njihov dosadašnji  staž, pređenu kilometražu… Tekstualno Jovan Živanović i ekipa su priredili svoje viđenje brojnih tema koje ih okružuju, i ovde prikazana liričnost i priče koje izlaze, u najvećoj meri  okrenute su ka unutarnjem “ja”. Svirački i žanrovski, Neuspeh su najviše okrenuti nekom svom viđenju rocka, koji ima narativni pristup, i kroz kojeg se promaljaju i druge  stilske opcije kao što su pop, blues rock, neka njihova varijanta nazvaću to soula,uz neizbežne punk upadice i pomalo ska varijacije, kojih istina ima manje nego što se možda dalo očekivati. Na samom albumu nema pesama koje ulaze na prvo slušanje, ili “prvo uho”, ali  songovi jednostavno izlaze i bend se na neki svoj način obraća potencijalnom slušaocu i konzumentu. To pomenuto izraženije iskustvo je vidljivo kada čujete sastav kako izvodi pesme, koje u  ovako priređenoj varijanti deluju kao koheziona celina.

 

 

Da budem iskren, mnogima se ovo možda neće toliko svideti, naročito onima koji su od početka pratili delovanje Ringišpila, ali jedno ovde prikazano lice grupe, kao i priređeni songovi sa albuma, otvaraju po same aktere neke nove stranice, sa naravno neizvesnom razgradnjom  i neizvesnim tokom. Ali, “Povraćanje prošlosti” pripada onoj vrsti izdanja, gde slušalac itekako ima šta da čuje , bez obzira kakvim muzičkim afinitetema je sklon ili okrenut.

 

neuspeh.bandcamp.com/album/povra-anje-pro-losti