ZANA – “Dijamantski CD Box Set 1980-2022- 40 godina sa vama”

   1
Share Button

(PGP RTS) 2022.
15 CD/digital
Pop – SERBIA

Beogradski sastav Zana proslavio je 40 godina rada, objavljivanjem kompletnih radova, a reč je o box-setu sa 15 CD-ova na kojem su se našli svi njihovi albumi , plus jedan CD koji sadrži njihov opus sa singl ploča. Nedostaje solo album Zane Nimani, ali on se naravno može tretirati kao odvojena priča. Iza ovog projekta stoji “PGP RTS”, i ovim putem ovdašnja javnost na prostorima kako Srbije, tako i regiona ima priliku da se u potpunosti informiše, kako nabavkom ovog box seta , tako i digitalnim putem o kompletnoj diskografiji grupe, koja se tokom karijere menjala, i koja je vremenom poprimala različita lica.

 

 

Zana je nastala kao pop/novotalasni sastav, koji je svojim ranim singlovima skrenuo pažnju javnosti na svoje delovanje. I njihov prvi album “Loše vesti uz rege za pivsku flašu”, nosio je sobom puno toga od ondašnjeg beogradskog novog talasa. Ipak sledeća dva albuma – “Dodirni mi kolena” i “Natrag  na voz”, su u potpunosti bila okrenuta pitkom popu, vrlo slušljivom i uz to izuzetno komercijalnom. Oba albuma je svojevremeno objavio “Jugoton” i tiraži izdanja su bili veliki, a popularnot sastava zajedno sa tadašnjom pevačicom Zanom Nimani – izuzetna. Grupa je tokom godina i dolazećih faza polako menjala stil, menjala i pevačice, prvo je došla Nataša Gajović, a nju je zamenila Nataša Živković. Kasnije je se u postavi ustalila Jelena Galonić koja je ostala u bendu zaključno sa ovim kompilacijskim box setom i sadašnjim vremenom. Zana je puno sarađivala sa tekstopiscem Marinom Tucaković, , čija je uloga u kreiranju tekstova za grupu bila takva, da je slobodno možemo smatrati na neki način pridruženim članom.

 

 

Tokom vremena postepeno Zanine pesme su poprimale iz popa koja je stisli većinski bio prisutan, sve više nekih drugih trendovskih detalja, kao što su recimo ovdašnji dance, a karijera je bila priklonjena gotovo u potpunosti ovdašnjoj estradizovanoj priči, i činjenica je da možda i zbog jedne takve odluke sastava, Zana je izgubila one početne pristalice muzike koju su tada stvarali,  a brojčano dobila neke druge, čiji su muzički svetonazori sasvim drugačiji. Tokom karijere grupa je objavljivala svoje albume i snimke za sledeće izdavače : “PGP RTB”, “Jugoton”, “Diskoton”, “City Records”, “Magic Records” – naravno za “PGP RTS” i “Croatia Records”. Autorski tandem Radovan-Kikamac je tokom dugog niza godina, autorski stajao iza najvećeg broja pesama i albuma, da bi se u poslednjoj fazi slovo svelo na jedno ime – lidera postave Radovana Jovićevića.
Zana je jedan od onih sastava koji je imao može se reći najmanje 3 različite faze karijere, ili 3 različite muzičko-kulturološke priče, koje su na određeni način svakako obeležile muzičku scenu nekadašnje Jugoslavije i Srbije, sa svim svojim dobrim i lošim stranama.

 

rts.rs/rts/pgp/izdanja.html