MIZAR – “Večna praznina”

    
Share Button

(Dallas Records) 2022.
CD/digital
Dark wave/various genres – MACEDONIA

Jedan od najznačajnijih makedonskih sastava Mizar, nedavno je objavio svoj aktuelni album naziva “Večna praznina”. Takođe je  krenula  njihova mini turneja, koja obuhvata i beogradski koncert, koji će se održati u petak 16. decembra 2022.

 

 

Za sastave poput Mizara, od strane javnosti očekivanja su uvek velika, i pretpostavljam da jedan ovakav bend, čija od početka idejna poruka je bila višeslojna, inovativna i prilično drugačija od mnogo čega što smo na ovim prostorima mogli ranije čuti i videti, uvek pred realizaciju novog izdanja ili novih snimaka, biva suočen sa brojnim izazovima, umetničkim preispitivanjima i obavezno “brigama”, kako bi to na kraju moglo, ili kako će biti ili bi bilo realizovano, ispraćeno ili doživljeno od strane javnosti.
“Večna praznina”, nakon vremenske pauze koja je u njihovom slučaju  tokom karijere uvek bila pratilac grupe, predstavlja izdanje, koje po mom mišljenju poseduje određene elemente različitosti,  i pored određenih ponavljanja od onoga što smo imali prilike da čujemo na prethodnim ostvarenjima. Poslušajte kao primer, recimo različitu verziju songa “Uninije”.  I nije tu samo u pitanju promena članova postave, koja je takođe gotovo obavezna pojava u njihovom slučaju, već i činjenica da živimo u drugačijim vremenima i izmenjenom okruženju, no što je to ranije bio slučaj, a sve to zajedno se reflektuje na izražajni pristup, sound, neću reći sam koncept grupe, koji i dalje ostaje na liniji onoga što su od početka karijere postavili.
“Večna praznina” predstavlja onu vrstu albuma, gde za razliku od prethodnih, nema određene kompozicije koja  bi istakla ili “izvukla” u njihovom viđenju autrorskog pristupa određeni trademark ili “masterpiece”, ali sama muzika deluje kao povezujuća i skladna celina, gde  od ranije prepoznati atributi grupe stoje i dalje na onom “očekivanom” mestu. Njihov “dark wave” je ovoga puta možda manje prisutan u nekom “razornijem” ili depresirajućem raspoloženju, ali tekstualno-vokalna dimenzija, dinamizuje poruke koje sastav prenosi, bilo da se one odnose na duhovni, ili  vizantijsko-spiritualni pristup, bilo da su teme okrenute ka unutarnjem “ja”, ili da njihov pogled na sadašnju stvarnost i realnost kroz verzije songova na kraju uspeva da dobije specifičnu kreativnu, a ponekad i iznenađujuću izvođaćko-aranžmansku realizaciju. Čini mi se takođe, da je sama “slušljivost” ovog albuma u dobroj meri pristupačnija od očekivane, a verujem da će sa sa ovakvim mojim stavom složiti i veliki broj slušalaca i pristalica svega onoga što su Mizar tokom godina nudili i ostvarivali kroz svoju muziku. Prethodnica realizacije albuma, bio je izlazak nekoliko singlova, koji su u dobroj meri signalizirali šta je sve ono što možemo očekivati od ovog “novog” Mizara. Nekoliko numera poseduju posebnu estetiku i višeslojni pristup, kao što su : “Izrod”, naslovna “Večna praznina”, “Galeb”, “1903”…
Ovaj album je pretstavljao i pretstavlja veliki test za bend i izlazi u vreme brojnih preispitivanja. Kako za same aktere, ništa manje za ovdašnju javnost, njihove fanove, malobrojne die hard novinare, i sve one koji su tokom prethodnih godina sa posebnom pažnjom pratili svaki njihov korak.

 

facebook.com/profile.php?id=100063458053860