BOGUNOV -“Dolazimo u miru”

    
Share Button

(Dallas Records) 2022.
CD/digital
Post new wave/alter /indie rock/rock – SLOVENIA

Na koncertu u beogradskom klubu “Zappa Baza” 10.12. legendarnih Pankrta, kao support akt nastupao je za mene tada, tačnije od pre dva dana noviji sastav, čiji je naziv – Bogunov, ali čiji članovi, sama muzička poruka, muziciranje i pristup predstavili su ih publici, a i mojoj malenkosti kao akt na kojeg se u budućnosti mora računati kao o vrlo ozbiljnoj, ali  i neizbežnoj pojavi ne samo na slovenačkoj sceni, već i generalno Ex -Yu prostorima.

 

 

Njihov nastup je potvrdio sve one kvalitete koji se mogu čuti na njihova dva albuma, prvom objavljenog 2020-e naziva “More bijesa”,  i nedavno izašlog “Dolazimo u miru”. A to su briljantno osmišljen i autoritaran nastup, vokalno vizuelno-narativni pristup glavnog autora frontmana Ognjena Zeljića, precizno, ali intuitivno, aranžmanski pedantno postavljeno pozadinsko muziciranje, koje od prvog do poslednjeg takta nagoni slušaoca na pažljivo slušanje i analiziranje poruka koje sastav prenosi.

 

 

“Dolazimo u miru” , kao što rekoh drugi po redu album sastava je izdanje sa 11 songova, koji idejno i izvođački u dobroj meri zadire u ovdašnje  80-te godine, sa jasnim uplivom novotalasnog i postnovotalasnog pre svega psihološkog a zatim i izvođačkog  načina  tretiranja same muzike. Na sve to treba dodati i novije indie/alter rock elemente, pri čemu Bogunov kao grupa ne upadaju ni u kakve klišeje, već na autohton način pristupaju temama kojima se bave. A one su pre svega višeslojne sa snažnim songwriterskim backgroundom, pesničko/književno liričnim pristupom, te jasnim  stavom, gde višemislena tekstualna poruka određuje smernice autorskog traganja. Pevač Ognjen Zeljić pripada onoj grupi autora koji poseduju snažan “personality”, osoben stil, ali i posebnu vrstu emocije koju na prirodan, nenametljiv, ali isto tako jasan način prenosi ka potencijalnom slušaocu/konzumentu. Ovako snažan pomenuti personality kojeg sam spomenuo, poslednjih godina je posedovao vrlo mali broj autora/vokalnih solista, kada govorimo o uslovno rečeno novijim  sastavima, a da generalno dolaze sa prostora nekadašnjih Ex-Yu teritorija. Bogunov su 9 songova interpretirali na srpsko-hrvatskom jeziku, samo dva na slovenačkom, ali moram priznati da jedna ovakva izvođačka koherentnost kompletnog sastava i pesama koje izvode, teško da određenom slušaocu, ako naravno “želi” i ” hoće” da čuje ono što grupa poručuje, može da zasmeta. Samo izdanje najavila je kompozicija “Sakupljač perja”, za koju je urađen i spot, za čiju realizaciju je zaslužan menadžer i promoter grupe Denis Brnčić, a na pomenutoj numeri svirao je Marko Herak iz grupe Pomoranča, koji je nedugo zatim nažalost preminuo.
Albumski materijal je ujednačenog kvaliteta, hteo bih da dodam da u tekstualnom smislu koji predstavlja izuzetno jak adut benda, može se “uhvatiti” i poneka “misao” pronađena u ranim radovima recimo sastava kao što je Roxy Music, ali ništa manje ni ovdašnje pesničko/književno nasleđe sa početka 20-og veka, kao neka vrsta inspiracije, je prisutna  i uticajna kroz pojedine motive i teme kojima se Bogunov kroz svoju muziku bave. Pored pomenutog Ognjena Zeljića, u grupi su još : Peter Pavičić, Vladimir Zelić, Rok Skolber i Rok Škrlj. Snimanje albuma i miks su rađeni u studiju “Evolucija”, a producent je bio Simon Jovanović.
Treba istaći da su slovenački portali “Rockline” i “24ur”, njihov prvi album “More bijesa” proglasili jednim od 10 najboljih objavljenih izdanja te 2020-e godine u Sloveniji.
Bogunov kao sastav predstavljaju pravo otkrovenje na ovdašnjim muzičkim prostorima, i reč je o ekipi koja u svojim rukama ima brojne adute, i to one izuzetno važne : originalnost, autentičnost, samosvojnost. Potražite ih na streaming portalima i drugim internet mestima, verujem da ćete uspeti da pronađete kako pesma kaže, onu “retku esenciju” u onome što rade.

 

bogunov.com