DULE RESAVAC & STOIKS – “Priče iz podsvesti”

    
Share Button

(PGP RTS) 2022.
CD/digital
Etno/Balkan music/world music – SERBIA

 

Dule Resavac je dugo na sceni, i njegova karijera je od svojih početaka pa do danas bila okrenuta većem broju žanrovskih i izražajnih formi. Ipak, ono što predstavlja njegov i njegovog sastava trademark, ili ličnu kartu, poslednjih sezona je izražajna orijentacija ka ovdašnjem etno nasleđu, srpskim i balkanskim korenima, te world music tendencijama, koje iako iz drugog plana jasno dopunjuju izvođački i izražajni identitet, kao i prepoznatljivost muzičkog pristupa pevača, a takođe i njegovog tima.

 

 

 

Dule Resavac koji je inače multiinstrumentalista i čija naklonost ka muzici je nasleđena od članova  porodice, je  pevač koji razmišlja višeslojno, a identifikuje se sa ovdašnjom srpskom pagansko-mitološkom, ali ništa manje duhovnom i religioznom tradicijom. Njegove tekstualne poruke zadiru u samu srž ovdašnjih negradskih običaja, tradicije, problema, pri čemu slušaocu jasno stavlja do znanja kako današnje selo ili manje mesto u Srbiji nestaje zajedno sa nasleđenim sistemima vrednosti i problematikom koju je negativna višedecenijska i pa i vekovna politika ovde stvorila. Dule vokalno i tekstulno na jedan vrlo autentičan način  spaja tradiciju, pokazujući da bez duhovnosti koja je bazirana na takođe religioznosti, ma kakve korene imala u prošlosti, se oslanja na ljudski duh, kao i neprekidnu borbu da se istraje na pravom putu, a pravi put je zapravo onaj koji pomaže da osoba ne zaboravi ili izgubi vezu/kontakt sa svojim korenima i nasleđem. Sa druge strane njegov sastav u pozadini kombinuje etno elemente sa jazz varijacijama, ubacujući čak i flamenco detalje, stvarajući svojevrsni aranžmaski amalgam koji na nesvakidašnji način  kreira kompletnu sliku krajnje izvođačke poruke sastava. Iako su svi članovi benda izuzetni instrumentalisti sa zapaženim iskustvom, dvojicu bih izdvojio zbog  sviračkog i autorskog doprinosa, a to su gitarista : Aleksandar Stojić i klavijaturista Ivan Aleksijević, kod narodnih masa popularan po svom nadimku – Pančevac.
Na albumu je učešće uzeo veliki broj muzičara, etabliranih u onome iza čega stoje i generalno muzike koju izvode, a sam ovde prisutan materijal predstavlja jedno neobično iskustvo, gde se prošlost i sadašnjost “sudaraju” na jedan originalan način, gde uloga Duleta Resavca i sastava Stoiks u poređenju sa sada već velikim brojem ovdašnjih aktera koji na svoj način spajaju etno sa world music tendencijama, predstavlaja posebnu i nešto drugačiju priču, sa drugačijim finalnim porukama.

 

facebook.com/dule.resavac

 

rts.rs/page/rts/sr/pgp.html