THE MILKY WAY – “Antologija – ulomci jedne mladosti”

    
Share Button

(Croatia Records ) 2021.
CD /digital
70’s rock – CROATIA

Istorija vinkovačke scene bila bi nepotpuna bez osvrta na rad i delovanje sastava koji je obeležio jednu može se slobodno reći eru, kada se stvarala rock kultura u pomenutom gradu i generalno Slavonskoj regiji. The Milky Way su osnovani 1969-e godine, a krenuli su kao sastav koji je logično u ono vreme svirao covere, ali i autorske numere, koje su činile deo njihovog neizostavnog repertoara, kojeg su poznavali posetioci ondašnjih  plesnjaka u Vinkovcima i okolini.

 

 

 

Originalna postava bila je sastavljena od sledećih članova : gitaru je svirao Željko Vrtarić, pevač je bio Želimir Žile Ivković, bubnjar Ivan Iživkić, a basista Zdenko Jakuš. Manager postave bio je glavna ličnost “Croatia Recordsa” gospodin Želimir Babogredac. Gotovo je sigurno da se zahvaljujući njegovoj inicijativi i zalaganju,  na tržištu i pojavilo retrospektivno izdanje sastava. Kasnije, članovi postave su bili gitarista Slobodan Ivanović Danče i klavijaturista Đorđe Stanković. U ono vreme bend se u samom gradu smatrao super-grupom, a iza njih je ostao i jako važan nastup na “Boom Festivalu 1973” u Ljubljani.
2013-e godine, nakon duže pauze,ekipa se ponovo okuplja i snima 4 pesme u studiju “Croatia Recordsa”, pod producentskom palicom Drage Mlinarca, sledećih naziva : “Hej čuj”, “Stari đermi”, “Europa” i “Nabrijani bajkeri”.
Sve u svemu, na albumu “Antologija- ulomci jedne mladosti” našlo se ukupno 13 songova, koji koliko je to moguće bi trebali opisati ono što je vinkovački sastav radio i kako je u muzičkom smislu razmišljao. Logično je i sasvim očekivano da zbog  vremenskog pečata i vremenske distance, sami snimci variraju gledajući tehnički kvalitet, ali zapis jednog vremena i perioda kada je sastav  stvarao i radio, ostao je zabeleženim, a to je itekako važno, jer istorija jednostavno ne sme biti zaboravljena ili zaturena, a rad ove grupe, kako kažu ne samo njihovi savremenici, uticala je na dalji razvoj gradske dolazeće scene, dodao bih i generalno slavonske.
The Milky Way su izvodili svoju varijantu 70’s rocka, sa dodacima blues rock i hard rock tendencija, na ondašnji rekao bih u dobroj meri prepoznatljiv svejugoslovenski način, ali  imali su nešto svoje, dodao bih primereni autorski pečat, koji je pokazivao da su itekako ozbiljno shvatali i odnosili se prema “poslu” kojem su se u svoje vreme bavili. Na albumu se nalazi i pesma “Andreja”, koju je grupa izvodila često na koncertima, inače autorski rad Berta Krasniqi-ja, a reč je o jednom od onih songova, kojeg da je autor uspeo snimiti u  vreme  kada ga je  kreirao, sigurno bi po ovdašnjim radio stanicama bio hit i  često emitovana numera. Na albumu se takođe nalazi i cover Deep Purple-a, “When A Blind Man  Cries”, naslovljen “Kada slijepac plače”. Nedavno je vinkovački sastav proslavio  52-e godine postojanja nastupom u svom gradu, a  izlazak albuma predstavlja naizostavan dokument jednog vremena i karijere grupe, koja nije bila verovatno ostvarena u ono vreme na željeni način, ali su uticaj i uloga, već sam spomenuo i napisao, potvrđivali da bez egzistiranja ovog i sličnih aktera, sama slika rock scene naročito onog perioda ne bi bila potpuna.

 

 

 

crorec.net