Zlatko Manojlović – “Od Daha do Gordih”

    
Share Button

(Croatia Records) 2021.
4CD/digital
Rock/hard rock/instrumental – SERBIA

Gitarista, pevač, autor, Zlatko Manojlović, nesumnjivo je jedan od najdugovečnijih aktera kada govorimo o rock kulturi Ex – Yu prostora, iako dobar deo karijere, kao i svog života provodi u Nemačkoj, gde njegova muzička priča ima takođe kontinuirani tok, naročito tokom poslednje dve dekade, mada je i u ranijim periodima svirao, stvarao i koncertrirao u pomenutoj zemlji.

 

 

 

Zlatko je vlasnik velikog broja albuma i generalno snimaka, a njegova karijera obuhvatala je i obuhvata brojne faze, kroz koje je on sa svojim saradnicima interpretirao i izvodio različite žanrovske varijante i “akrobacije”. Snimio je brojne nezaboravne songove, kao i večni instrumental “Jednoj ženi”, iako je sama karijera imala i velike uspone, kao i padove, mada od kada nastupa kao Zed Mitchell i izvodi svoje viđenje bluesa, činjenica je da uspeh kod publike i kritike u internacionalnom smislu konstantno raste.
Kao što sam i napisao/spomenuo, Zlatko se tokom dugih godina svog delovanja ogledao u brojnim i kroz brojne žanrovske forme, a ovaj četvorostruki CD, kojeg objavljuje “Croatia Records”, takođe je pokazatelj nekoliko lica beogradskog gitariste i pevača.
Prvi album Daha – “Veliki Cirkus” (1974.) bilo je izdanje koje je objavio “Jugoton”, drugi album “Povratak” 1976-e, izašao je pod etiketom aleksandrovačkog “Diskosa”, a intersantno je da su oba vinilna izdanja tokom proteklih godina u originalnoj formi bila i ostala vrlo traženim i skupim kolekcionarskim proizvodima. Dakle, “Veliki cirkus” je ovde prisutan u kompletu, a  u ono vreme izlaska predstavljao i pokušaj iskoraka samog Zlatka od priče koju je nudio na svojim prethodnim singl izdanjima. Tekstopisac je bio Zoran Modli, a na samom albumu pored elemenata progressive pravca, imamo i “uvijene” etno detalje, klasičnije rock istupe, koji su na kraju zaista predstavljali neku vrstu eksperimenta, koji je takođe otkrivao i ondašnja intersovanja autora.
Gordi su bili sastav koji je objavio 5 albuma, prvi  “Čovek” iz 1978-e godine najviše je naginjao progressive tendencijama, “Gordi ll” i “Gordi lll” su bili okrenuti rock varijanti, dok su poslednja 2 albuma ih promovisala kao hard rock/metal bend, a oba ostvarenja “Pakleni trio” (1981.) i “Kraljica smrti” (1982), u ono vreme objavljeni za “Jugoton”, našli su mesto na ovom četvorostrukom setu. Gordi su u hard rock/metal varijanti bili  zanimljiva, ali i za internacionalna istražitelje žanrovskih tendencija vrlo intersantna pojava. U samoj Srbiji , kao i Ex-Yu prostorima imali su znatno veću podršku publike nego kritike, ali u svetu tokom godina njihov rad je prilično analiziran, dodao bih u brojnim sredinama afirmativno prihvaćen,  i lično znam da su izuzetan status imali u Japanu i Latinskoj Americi. Četvrti CD “posvećen” je instrumentalnoj muzici uz bonus dodatke dve numere, koje je Zlatko snimio kao Zed Mitchell i Zlatko & The Zodiacs.
Zlatkova diskografija je izuzetno bogata i koloritna, i ovaj četvorostruki CD predstavlja tek deo njegovog ogromnog opusa.
I pored svojih godina, Zlatko deluje mnogo mlađe od svojih generacijskih vršnjaka, i sigurno je da planira još puno muzike da snimi, objavi i koncertno promoviše.

 

crorec.net

 

facebook.com/Zlatko-Manojlovic-Oficijelna-strana-1162737473927716/?ref=page_internal