VLATKO STEFANOVSKI – “Taftalidze Shuffle”

    
Share Button

( Croatia Records ) 2020.
CD/LP/digital
Fusion/rock/funk – MACEDONIA

U moru brojnih izdanja koja se pojavljuju u svakodnevnoj izdavačkoj periodici, kako u regionu tako i u svetu, nasuprot koncertnim dešavanjima, nekako je medijski  bio”zavučen”  izlazak i promocija još uvek aktuelnog albuma Vlatka Stefanovskog – “Taftalidze Shuffle”.

 

 

 

 

Razlog možda leži i u činjenici da je od početka 90-tih godina Stefanovski konstantno aktivan i prisutan, a diskografski izuzetno vredan i konstantan. “Taftalidze Shuffle” se pojavio krajem 2020-e godine, i na izdanju se našlo 9 numera, koje u velikoj meri asociraju na neko starije vreme i prošle dane, dodao bih takođe i na početke karijere sastava Leb i Sol. Psihologija 70-tih godina je izuzetno prisutna, u određenoj meri je i nametnuta, sa jednim dodatkom da je naglasak u većoj meri dat numerama sa pevanjem. Stefanovski je pevao na maternjem jeziku, mada naravno svi oni drugi elementi koji prepoznaju njegove kvalitete kao autora i instrumentaliste, su takođe prisutni. . Pored Stefanovskog koji je odradio većinu poslova, album su snimili kao deo postave : Ivan Kukić – 6 string bas i Jan Stefanovski -bubnjevi. Takođe je na snimcima participirao veći vroj etabliranih umetnika iz regiona, kao što su : Damir Imeri, Mattija Dedić, Tihomir Pop Asanović, Vasil Hadžimanov. Kiril Džajkovski, Diran Tavitjan, Theodosii  Spassov, Andrijana Janevska, Nikola Ristanovski…
“Taftalidze Shuffle” je donekle različitiji album od brojnih koje je Stefanovski snimao poslednjih godina, ali upravo jedna drugačija sentimentalnost, emotivnost, pa i vokalno/svirački na pomalo izmenjeniji način postavljen pristup, čini numere sa izdanja  itekako zanimljivim za slušanje i analiziranje.
Stefanovski je pokazao da mu inspiracije ne nedostaje, kao ni radnog elana. Pretpostavljam da će diskografski samo nastaviti u sličnom vremenskom “ritmu” da objavljuje i realizuje dolazeća izdanja i snimke.

 

crorec.net