BORUT KRŽIŠNIK – “Dancing Machine”

    
Share Button

(Claudio Records) 2020.
Digital
Avant-garde/contemporary/neo-classical/electronic/noise – SLOVENIA

U svetu avant-garde/contemporary/electronic muzičkih postavki, lik i delo Boruta Kržišnika u internacionalnim, kao i nacionalnim okvirima nije nepoznato. Njegov opus, kao i radovi su impresivni, do sada je objavio osam albumskih izdanja, napisao je brojna dela za film, savremeni ples, pozorište, televiziju,video. Takođe je pisao partiture za filmove Petera Greenwaya, plesne izvedbe Edwarda Cluga, Thomana Noonea, Natalije Horecna, Ane Lujan Sanchez, Virpija Pahkinena..

 

 

 

 

Kao što sam napisao, a da ne nabrajam dalje, opus je zaista impresivan, a krajem decembra, 2020-e, gospodin Kržišnik objavio je svoje aktuelno albumsko izdanje naziva “Dancing Machine”, na kojem se našlo 9 numera/tema, autorov svojevrsni hommage ljudskom suočavanju industrijskim i anti-humanim izazovima. To bi bila otprilike skraćena verzija generalne poruke, čija muzička kompleksnost seže u brojna područja, pokazujući autorsku i izražajnu širinu Boruta Kržišnika, čije obrazovanje, kao i muzičko nasleđe unutar vlastitih interesnih sfera, nijednog momenta ne može doći u pitanje.

 

 

 

 

“Dancing Machine” predstavlja kompleksno savremeno delo, kroz kojeg se sučeljavaju ne samo idejni, već i brojni muzičko/konceptualni izazovi. Elementi moderne elektronike, savremene klačične muzike, neo-classical iskoraka, noise varijacija, sve je tu na jednom mestu i u stalnom izvođačkom/aranžmanskom sukobu, dijalogu, borbi. Kreativna maštovitost autora je evidentna, a određena vrsta nihilizma i razložne muzičke disonantnosti predstvlja takođe intersantno oružje u ponuđenom konceptu, odnosno prisutnim temama, koje zahtevaju konstantnu budnost pri preslušavanju. Autor je takođe sam sebi inicirao jedan određeni tragalaćki izazov, kojeg i potencijalni slušalac/konzument ovog albuma, kao i generalno njegovog dosadašnjeg opusa može čuti i osetiti.
“Dancing Machine” krije brojne izazove, mada u krajnjoj instanci daje i određene odgovore, naravno sve zavisi i od vaše percepcije, koliko ste u stanju da mentalno “uđete” u jednu ovakvu priču.
Na svojoj “bandcamp” strani kao i drugim platformama, gospodin Kržišnik je ponudio dobar deo svojih dosadašnjih radova, a vi ste slobodni da zakoračite u njegov bogat autorski svet.

 

borutkrzisnik.si

 

borutkrzisnik.bandcamp.com/album/dancing-machine