“Initiation” …debi album ljubljanskog The Balkan Experience of Song And Ritual sastava!

    
Share Button

Poslednjeg dana decembra odlazeće 2020-e godine, ljubljanski sastav -The Balkan Experience Of Song  And Ritual, na svojoj “bandcamp” strani postavio je muziku sa svog debi izdanja naziva ” Initiation”.

 

Ova postava koju čine : Jelena Soro – vocal, oboa,  Brigita Marko – vokal, daire, Tea Vidmar-vokal i Dejan Jovanov – percussion, predstavlja grupu koja neguje tradiciju folk/ethno/world music nasleđa, i to kako sami kažu polja njihovog intersovanja se kreću od Slovenije do Turske.
Jedan istočnjački štimung i sama aranžmanska atmosfera songova od kojih su mnogi deo tradicije naroda iz kojih potiču, karakterišu materijal koji je ovde prisutan. Zanimljivo  sklapanje glasova, vrlo prepoznatljivi aranžmani, hipnotizirajući ritam, mada ne i tako dobro akcentiranje pesama čiju vokalno/tekstualnu osnovu čini srpski jezik, su ono što možemo naći na ovom izdanju.

 

 

 

 

Aranžmane za priređeni materijal uradila je Jelena Soro, za snimanje i miksovanje bio je zadužen Juan Hueftano Torres, a mastering je delo Nevena Smolčića.
Intersantno je da na teritoriji od Triglava do Đevđelije poslednjih par sezona egzistira sve veći broj sastava i izvođača, koji na sličan način u muzičkom i izražajnom smislu,  kao i ljubljanski  se odnosi prema folk/ethno tradiciji. Konkurencija je dakle sve veća, što na duže staze  može dati u finalizaciji dobre rezultate kako za aktere, tako i publiku. Mada, i ne mora biti tako.

 

thebalkanexperienceofsongandritual.bandcamp.com/album/initiation