ORASI – “Pevana antologija”

    
Share Button

(Udruženje Prosvetnih Radnika Dositej Obradović) 2020.
Digital
Rock/retro rock – SERBIA

Beogradski sastav Orasi ne predstavlja uobičajenu pojavu na ovdašnjem muzičkom nebu.  Sa razlogom  se nazivaju “književničkim” rock sastavom, a predvodi ih profesor Rastko Jevtović, frontman i glavni autor muzike.

 

 

 

 

Orasi postoje od 2002-e godine i krenuli su kao akustičarski sastav. Tokom godina egzistiranja promenili su veliki broj članova postave, da bi se u poslednje vreme ustalili sa “line-up”-om. Održali su za ovdašnje prilike  i uslove veliki broj koncertnih nastupa, što samostalno, šta kao “predjelo” poznatijim imenima, što na određenim manifestacijama.

 

 

 

 

 

 

Orasi izvode pesme na tekstove ovdašnjih književnih bardova, sada su u potpunosti “elektricifirani”, a nedavno su u digitalnoj varijanti objavili album naziva “Pevana antologija”, koji je dostupan na “youtube”-u, i na kojem se našlo 13 pesama. Orasi izvode songove na stihove : Vladislava Petkovića-Disa, Branka Miljkovića, Stevana Raičkovića,Milosava Tešića, Vaska Pope, Stevana Rakitića,Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović…. Glavni muzički autor je frontman Rastko Jevtović, a kompletan bend se upustio u nimalo laku i jednostavnu avanturu “uglazbljenja” poetike ovdašnjih književnih imena, što predstavlja težak i odgovoran zadatak,, takođe podložan potencijalno izraženijoj kritici onih krugova koji su apriori protivni transkripciji govorne/pisane reči u muzičku formu.
Što se same muzike tiče, ona je morala biti modifikovana tekstualnoj formi, a sam pristup benda zvučno/stilski naginje  postulatima rock forme, dodao bih one starije škole  i retro varijante , bliže nekim ovdašnjim 70-tim i 80-tim godinama. Orasi zvuče prilično sirovo, neuvijeno, što nekome može delovati neobično s obzirom na ozbiljnost tema/pesama koje su ovde postavljene i sklopljene, ali pretpostavljam da su takav sviračko/izvođački pristup uradili upravo onako kako su zamislili i želeli.
“Pevana antologija” tako postaje izdanje koje se na ovim i generalno regionalnim prostorima retko sreće, mada su na tom planu Slovenci do sada uradili najviše, i to gospodin Dušan Hedl sa njegovom serijom albuma “Rokerji pojejo pesnike”, izdavačke kuće “Subkulturni Azil”.
“Pevana antologija” kao izdanje u svakom slučaju predstavlja ozbiljan iskorak Oraha u dosadašnjem toku karijere, sa kojim kreću u jednu novu fazu. Koliko će samo izdanje biti prihvaćeno i koliko potencijalne publike će uspeti da se zaintersuje za jedno ovakvo ostvarenje,  pokazaće naravno dolazeći dani.

 

orasi.site/album.html