NEMANJA – “Tarot Funk”

    
Share Button

(Ammonite Records) 2020.
LP/digital
Psychedelic – CROATIA

Nemanja je bend/projekat pulskog gitariste i muzičara Luke Šipetića. Diskografski se prvi put oglasio 2015-e godine, istoimenim izdanjem, dostupnim u digitalnoj varijanti. Aktuelni proizvod se takođe u digitalnoj opciji pojavio aprila meseca 2019-e, da bi ovih dana izdavačka kuća “Ammonite Records”,  ostvarenje “Tarot Funk” priredila i u formatu vinila.

 

 

Kako sama glava projekta pomenuti Luka Šipetić ističe, “Tarot Funk” predstavlja kombinaciju psychedelic uticaja pridošlih sa raznih strana, a on navodi : 70’s Anatolian rock, Thai funk, Cambodian 60’s psych rock, dub i afro-funk, kao vodeće influence i kreativnu inspiraciju. A sve to zajedno naziva Tarot funkom.
Sam album, kao i   materijal nastali su uz asistenciju nekolicine saradnika, sastavljen je i bend koji nastupa, a na samom izdanju se nalazi 9 tema.
Bez obzira na autorove navedene uticaje, u “igri” je jedna jasna psychedelic varijanta, koja se najviše oslanja na postulate zlatnog perioda pravca, a to je kraj 60-tih i početak 70-tih godina prošlog veka, kada je kroz pomenutu žanrovsku formu, intuitivni pristup izvođačkoj improvizaciji imao presudnu ulogu u nastajanju samih songova,  i što je još važnije kreiranju atmosfere. A sa atmosferom na ovom izdanju gospodin Šipetić i saradnici očigledno nemaju problema, jer po načinu same postavke i realizacije priređenih tema, izgleda da se došlo do željenog cilja.
“Tarot Funk” je slušalački inspirativno izdanje, sa sigurno manje istočnjačkih uticaja nego što je autor priželjkivao, ali je album koji je analitički izazovan i muzički intersantan. Ne bih posebno izdvajao nijednu zasebnu numeru, album deluje kao skladna celina i koherentan proizvod.

 

 

facebook.com/nemanja.hr

 

ammonite.co.rs