DRAM – “Nećemo promeniti svet”

    
Share Button

(PGP RTS) 2019.
CD/digital
Pop rock – SERBIA

Beogradski sastav Dram po godinama čine mladi momci, koji su pokrenuli svoju priču 2017-e godine. Od tada, pa sve do izlaska debi albuma, imali su prilike puno da nastupaju po ovdašnjim i regionalnim manifestacijama i festivalima, tako da se može sa pravom reći da su tokom kratkog perioda stekli određeno izvođačko isustvo.

Poslednjih dana odlazeće 2019-e, objavljen je i njihov prvenac, a održana je i promocija, koju je upriličio izdavač ” PGP RTS”.
Na albumu naziva “Nećemo promeniti svet”, našlo se deset numera, koncepcijski i izvođačko bliskih, takođe i žanrovski sličnih. Iako sami kažu da u njihovoj muzici postoje electro uplivi, oni kao takvi su više viđeni u kreiranju samih aranžmanskih rešenja, gde je glavnu ulogu odigrao Ivan Mirković – Bambi, koji je bio i producent, a treba dodati i asistenciju Saše Habića, koji je ovde imenovan kao supervizor.

Priređeni aranžmani predstavljaju vrlo ubedljivu stranu samih pesama, za čije autorstvo su zaduženi članovi postave , a mora se priznati da je u samoj slici kompletnog izdanja uloga pomenutog Bambija vrlo, vrlo značajna.

Dram su se predstavili kao melodičan sastav, čije su pesme slušljive, dodao bih radijski prijemčive, sa sigurno izraženo postavljenim pretencioznim tekstovima, bez obzira što se u njihovim songovima  uglavnom  govori/peva o ljubavi i emocijama. Prisutna tekstualna pretencioznost, u ovom slučaju suvišna, primetna je i u nazivu albuma, ali to možemo reči da ulazi u red onih elemenata koji se uglavnom pripisuju neiskustvu aktera.
Primetno je vidno poliranje i studijsko peglanje materijala, koje u nekakvoj konačnici daje rezultate koji mogu da pokažu da se na ozbiljan i profesionalan način pristupilo samoj realizaciji izdanja.
Nije uopšte sporno da pesme Drama pored evidentne slušljivosti poseduju i autorski potencijal, a takva slika se dobija kada krenete da preslušavate album od prve do poslednje pesme.
Dram sa druge strane nisu toliko ubedljivi “uživo” kao u pomenutoj studijskoj varijanti, i na tom planu trebaju još da porade. Videćemo uostalom, kako će se stvari odvijati po njih u dolazećim danima, činjenica je, a to su i pokazali do sada,  da im volje i radnog elena ne nedostaje.

facebook.com/dram.srb