JAL – “Izmišljena sećanja”

    
Share Button

(SKC Novi Sad) 2019.
CD
Reggae/pop/rock – SERBIA

Novosadski sasrav JAL kontinurano je prisutan na novosadskoj i vojvođanskoj sceni, malo manje u ostatku Srbije, mada su tokom godina egzistiranja  imali nastupe i u regionalnom okruženju. “Izmišljena sećanja” su njihov osmi po redu album, koji je davno najavljen realizacijom spota za naslovnu numeru.

Jal kombinuju elemente reggae-a, kao osnovnog žanrovskog postulata, popa i rocka, sada nešto manje u njihovoj muzici ima segmenata ska forme,  a samo aktuelno izdanje na kojem se našlo 8 pesama, je melodičnije i više “popičnije”  od ostalih kojeg je tokom proteklog perioda realizovao ovaj sastav. Tekstualna otvorenost i iskrenost je na ovom albumu izraženija nego na prethodnim, a vrlo lični i emotivni tekstovi karakterišu većinu pesama koje su se ovde našle.
Dakle, “Izmišljena sećanja” su u izražajnom smislu izrazito lakše izdanje od prethodnih grupe, a sama sviračka oštrica ovde je potisnuta i data je prednost tekstualnim opservacijama koje dominiraju  psihologijom prisutnog materijala.

U tehničkom smislu stvari su  više nego korektno urađene i realizovane, ali problem grupe je taj, što tokom ovih godina su na samom vlastitom statusu uradili nedovoljno, a neke prilike koje su imali ranijih godina su jednostavno – propustili. Da budem precizniji, njihove pozicije su  u ranijem periodu bile bolje, izglednije,  sa nešto više obećavajučim pogledom na dolazeće dane, ali kockice se u očekivanoj formi nisu složile.

“Izmišljena sećanja” tako dočekuje članove sastava u izmenjenijoj poziciji nego što je to bio slučaj ranije, a ta i takva pozicija nije onakva kakvu su mnogi očekivali od samih aktera u ranijem periodu. “Izmišljena sećanja” sa druge strane je melodičniji album od prethodnih, u dobroj meri i drugačiji. Crossover elementi koji su ranije bili izraženiji ovde su potisnuti, ali u krajnjoj liniji to je bila njihova vrlo svesna želja i odluka. “Izmišljena sećanja” su činjenica je da rezimiram, u dobroj meri drugačije ostvarenje grupe, koje za sada ne najavljuje da će neki drugi potezi koji budu bili realizovani ići u prilog izglednoj slici o njihovoj generalnoj karijeri…

twitter.com/josipalisacbend?lang=en