JURICA PAĐEN & AERODROM – “Dnevni rituali”

    
Share Button

(Croatia Records) 2019.
CD/digital
Pop rock – CROATIA

Doajen hrvatske muzičke scene, takođe izuzetno aktivan i u vremenu egzistiranja nekadašnje Jugoslavije, Jurica Pađen, nedavno je sa svojim Aerodromom, objavio novi 9-ti po redu album, kojeg je snimila ista ekipa, koja je sa njim realizovala prethodno albumsko izdanje “Taktika noja” (2012).

Pađen je svakako značajna ličnost kada govorimo o popularnoj muzici regionalnih prostora, čija dugogodišnja kontinuirana karijera zaslužuje respekt i priznanje. Pored Aerodroma, solo izleta, Grupe 220, Parnog Valjka, saradnje sa Džonijem Štulićem, Pađen je imao  iskorake i u estradne vode, koji nisu nailazili na sveopšta odobravanja, a često je znao tokom karijere ishitreno “reagovati” kroz saradnju sa brojnim ovdašnjim akterima, sve u cilju dolaska do neke izraženije komercijalnosti ili uspeha.

No, Pađen je tokom vremena novog talasa, bar u onom prvom periodu egzistiranja Aerodroma, uneo u nekadašnji život Ex-Yu tadašnje scene važnu emotivnu i energetsku dimenziju, koja je naročito bila vidljiva muzikom koja je dolazila sa  albuma “Tango Bango” (Jugoton, 1981.).

“Dnevni rituali” je album sa 13 songova, koje autorski potpisuje Pađen, a što je jako važno čini se da je sa ekipom saradnika uradio izdanje, koje u diskografiji Aerodroma, predstavlja jedno od ubedljivijih ostvarenja. Puno asocijacija na 80-te godine i vreme pomenutog novog talasa je utkano u muziku sa albuma, a melodičnost i hitičnost većeg broja prisutnih songova, govore u prilog da je pevač i gitarista uspeo da pronađe kreativan model, (slagao se on sa takvom konstatacijom ili ne),  koji je negde  ostao “zaglavljen” u davnim 80-tim godinama. “Dnevni rituali” je album sa puno dobrih pesama i izdanje kojem će te se i tokom dolazećih godina često vraćati. Odavno Pađen nije iznedrio na jednom mestu toliki broj hitova i pesama sa kojim će se verujem ne mali broj publike poistovetiti, kao što su primerice : Varka oko nas”, “Sunce mi se smije”,”Mistična dama”, “Živeti svoj san”, “Od sutra ne pušim”, “Hej bludnice”… Razloga za zadovoljstvo ima na pretek, kako kod samog Pađena, tako verujem i kod one publike koja je tokom proteklih godina  znala da ceni i vrednuje njegove  autorske uspehe.

crorec.net