POCKET PALMA – ” Pocket Palma”

    
Share Button

(Aquarius Records) 2019.
CD/digital
Synthpop/electropop – CROATIA

Da vreme  ovdašnjih zlatnih 80-tih i dalje živi, čak šta više i u formi prikazane glorifikacije, vidljivo je na primeru akta, zapravo žensko-muškog dua koji dolazi iz Zagreba, a odazivaju se imenom – Pocket Palma.

Pre neki dan za “Aquarius Records” objavljen je album istoimenog naziva, na kojem se našlo 11 autorskih songova, otpevanih na maternjem jeziku. Pocket Palma ističu kako putem svojih pesama žele da  vrate vreme new wave-a, electropopa, neonskih reklama, te kako ističu još brojnih romantiziranih detalja koji asociraju na minuli period. Dakle, reč je o jednom kada se preslušavaju snimci, jasnom retro izdanju, kao verovatno i samom projektu, no termin retro se odnosi na prevashodno idejno-žanrovski pristup, koji je postavljen upravo tako da sve asocira na period 80-tih. I to od načina kreiranja songova, interpretacije istih, načina postavljanja aranžmana i same produkcije. Ali, pored svega navedenog Pocket Palma su uspeli da zazvuče, odnosno da njihove pesme deluju uhu prijemčivo, a takođe i da poistovećivanje sa njihovim konceptualnim nasleđem bude prihvatljivo svim onima koji žanrovski itekako prihvataju postulate pomenutog perioda. Tako zagrebački duo zna da podseti na Denis & Denis, ništa manje na Human League ili Yazoo, a kada njihovo izvođenje “krene” , sve to zvuči i deluje posve prirodno.

Danas je sasvim drugo vreme, status electropopa u internacionalnim okvirima je takav, da je sasvim logično doživeo i konstantno preživljava  različite transformacije i produkcijske dorade, a takođe će biti zanimljivo pratiti koliko novije generacije mogu biti pridobijene muzikom iza koje stoji ova zagrebačka ekipa.
Jedanaest ponuđenih pesama su ujednačenog kvaliteta,vrlo je lako moguće da  će neke od pomenutih u samoj Hrvatskoj, a takođe ako bude relevantnijeg marketinga zaintersovati urednike radio stanica u regionu, a isto tako realno je  da ovo izdanje, kao i delovanje Pocket Palme prođe tek delimično zapaženo. No, vreme je najbolji sudija, a vama koji budete imali prilike da naiđete na muziku ovog akta, poslušajte kako  oni na svoj način  doživljavaju period 80-tih, a isto tako  i kako reaguju na  izazove koje sobom nudi electropop kao izražajna forma.

facebook.com/pocketpalma