NIKOLA STAJIĆ – “Monody”

    
Share Button

(Jugoton-Croatia Records) 2019.
CD/digital
Jazz/fusion/gypsy swing/blues/acoustic – SERBIA

Nikola Stajić je muzičar čiji je  gitaristički talenat primećen od njegovih praktično dečačkih dana. Kao školovan gitarista, prvobitno edukovan u poznatoj beogradskoj “Stanković” školi, kasnije je primećen i od Berklee eksperata,  a dobio je nagradu i od  ovdašnjih autoriteta “Guitar Art Festivala”.

Njegovo muziciranje je primećeno i od strane internacionalnih gitarskih vedeta i majstora, a od nedavno, potencijalnom slušalačkom auditorijumu dostupan je i  album naziva “Monody”.

Kroz nešto više od 28 minuta muzike i  8 instrumentalnih tema, od kojih su dve coveri Duke Ellingtona – “In A Sentimental Mood” i “It Don’t Mean A Thing”, jedna tradicional “Zajdi, zajdi”. i pet autorskih, Nikola je istakao svoje izvođačke adute, aranžmanska i autorska razmišljanja, kao i autohton način sviračke – fingerpicking tehnike, koja karakteriše njegov bogat stilski iskorak. Nikola kombinuje jazz, fusion, swing elemente sa ovdašnjim tradicionalnim balkanskim nasleđem, takođe i povremenim blues dodacima, pokazujući da mu znanje kao instrumentaliste nije malo, a originanost u interpretaciji takođe predstavlja neizostavan adut njegovog viđenja, da dodam šireg posmatranja muzičke forme.

Prisutna je takođe i izuzetna energičnost u muziciranju, kao i česti prelazi i promene tempa/ritma, kao i samog “raspoloženja” unutar određene teme/numere. “Monody” je sniman u Londonu i Bostonu, miksan u Londonu, a mastering je urađen u Torontu.

Album Nikole Stajića pokazuje stepen njegove ne male  izvođačke kreativnosti, kao i tehničko/sviračke sigurnosti, koju je tokom godina inicirao, oblikovao i na svoj način postavio.

nikolastajic.com

jugoton.rs