THE PETTING BLUES BAND – “Spontaneous”

    
Share Button

(SKC Novi Sad) 2019.
CD/digital
Blues rock – SERBIA

Gitarista Milovan Đuđić-Power Jimi i njegova ekipa iz novosadskog sastava – The Petting Blues Band, diskografski je ponovo aktivna, a svoje drugo po redu albumsko izdanje – “Spontaneous”, objavili su pre par meseci, ponovo za istu izdavačku kuću “SKC Novi Sad”.

Ovaj kvartet vrsnih instrumentalista,kojeg još čine : bubnjar Nikola Vučetić, basista Dejan Zec i sjajni pevač Aljoša Molnar Yokozuna, predstavio se sa 9  autorskih songova, koji manje-više nastavljaju onim prepoznatljivim putem, kojeg je bend trasirao  praktično od svojih početaka.  Novosađani su pored svoje autorske priče, tokom proteklih godina izgradili i karijeru klupskog akta, koji po potrebi izvodi repertoar sačinjen od blues i blues-rock ( najčešće ) songova, a svi oni koji su imali prilike da ih slušaju i gledaju “uživo”, dobro znaju kako ova ekipa na stage-u zna da zazvuči ubedljivo i moćno.
Činjenica je da sa prošlim albumom “Ridin'” iz 2016-e, bend nije uspeo u medijskom i promotivnom smislu da dostigne željene horizonte, ali su zato sa druge strane pokazali da izvođački umeju da se nose sa najpoznatijim ovdašnjim žanrovskim predstavnicima/kolegama, a od ne malog broja ovde etabliranih unazad i više od 30 godina sastava,  su jednostavno rečeno –  kvalitetniji i ubedljiviji.

“Spontaneous” je upravo album kroz kojeg se prepliće blues i rock forma, ne jedan rekao bih ne tako uobičajen način, ako pratimo samu strukturu pomenutih stilskih varijanti. Naime, određene kompozicije poseduju izgledniju blues osnovu, dok su druge više rokerskije, i u jednom takvom izboru ove ekipe nema se šta, a i ne treba zameriti. Čini se da je sastav namerno želeo da izbegne elemente nazovimo to očekivanog “manirizma”, i u tome je može se reći uspešno “odradio” priču. A sve to na kraju izgleda tako, da novosadski sastav pokazuje izraženiji stepen originalnosti i svojstvenosti, što su atributi za pohvalu, a uz to predstavljaju dodatni kvalitet, koji je ranije više bio podređen donekle žanrovskim ograničenjima.
The Petting Blues Band nije da ponovim još jednom, dovoljno promotivno aktivan i jednim delom i njihova je krivica šta na tom polju nisu više postigli. Ali za ovaj bend sigurno vreme radi ( naravno ako ostanu zajedno), jer u muzičkom smislu iz dana u dan pokazuju sve veću dozu ozbiljnosti i zrelosti. I da dodam još jedan detalj – nisu upali u zamku drugog albuma, koji za brojne sastave često predstavlja teško rešiv izazov, gde se mnogi akteri itekako  – “spotaknu”. Da dodam, kako je materijal sniman u novosadskom studiju “Revolver”, tonski snimatelj bio je Dragan Panjak, producent gitarista Milovan Đuđić, a za dizajn covera bio je zaslužan Aljoša Molnar.

 

 

thepettingbluesband.bandcamp.com/album/spontaneous