ELVIS ŠAHBAZ – “Io”

    
Share Button

(Self – released) 2019.
CD/digital
Neo-classical/medieval/mediterranean – SLOVENIA

Gitarista Elvis Šahbaz nedavno je dočekao izlazak svog drugog po redu albuma, naziva “Io”, sa 10 numera/tema, sve zajedno sa introm i outrom.

Ovaj vrlo originalni instrumenentalista, banjalučanin, inače godinama nastanjen u Izoli, svoj aktuelni album većom delom je snimio na Kanarskim ostrvima, tačnije u “Ocean Spiral Studiu”,  pod pokroviteljstvom i producentskom neizostavnom rolom Andrea Flega, koji je   editovao, snimao i miksao  Elvisov materijal, a takođe i napisao opširniji propratni tekst na engleskom i slovenačkom o samom autoru, izdanju i impresijama sa snimanja.

Iako je na snimcima sa albuma učestvovalo nekoliko gostiju, većinski deo materijala je Elvis odsvirao sam na gitari, potvrđujući još jednom  da vlastiti originalan način interpretacije ne menja, već konstantno usavršava i dopunjuje.

“Io” je album  složenijih sviračkih zahvata, ponovo očiglednog neo-classical pristupa sa medieval i mediteranskim uplivima i  specifičnom atmosferom koja katakteriše kompletan album u celini.

Tehnički i produkcijski dostignut je jedan izraženije viši nivo i sve pohvale idu u prilog pomenutom Andrei Flegu, koji je svoj deo posla uradio veoma profesionalno, znalački, mudro usmeravajući gitaristu da svoje izvođačke atribute i kvalitete realizuje na očekivani način.
Elvis Šabaz pored pomenutih žanrovsko/stilskih upliva je autor koji kreira svoje viđenje muzike na autohton način, stvarajući priču i film koji je teško uporediv sa drugim instrumentalistima sličnog koncepta i senzibiliteta.

“Io” predstavlja logičan i prirodan nastavak prethodnog “Parenzana blues” albuma, otkrivajući široku lepezu idejnih i izvođačkih razmišljanja i postavki ovog autora i gitariste.

 

elvissahbaz.com