DAMIR AVDIĆ – “Radikalno šik”

    
Share Button

(Kapital Record) 2019.
Digital
Crossover – BOSNIA & HERZEGOVINA

 

Jedan od najintrigantrijih izvođača/umetnika i interpretatora na regionalnim prostorima poslednjih pa već i nešto više od deset godina je Tuzlak, nastanjen u Sloveniji- Damir Avdić Graha.
Njegova solo karijera kontinuirano traje, takođe i izuzetno zanimljiva diskografija, a malo stariji poznavaoci dešavanja na EX -Yu terenu, sećaju se njegovog sastava Rupa u Zidu.

 

 

 


Avdićevi nastupi su autentični, originalni , njegov performans je takođe nešto što još iz davnih vremena Marka Brecelja publika nije imala u takvoj formi priliku da vidi, no posebnost ovog kantautora je i ta, što se uvek koliko je to moguće trudi da bude nov, idejno svež, koliko je izvodljivo drugačiji i što je jako važno autorsko-tematski aktuelan.
“Radikalno šik” upravo izašli album sa deset pesama, dostupan putem njegove “bandcamp” strane, je izdanje na kojem je Avdić sve sam otpevao i na gitari odsvirao. Tekstualna forma dodiruje aktuelnu realnost, svakodnevnicu, pojave koje nas okružuju, socijalnu izobličenost, psihološku neuravnoteženost..Avdić je dovoljno tekstualno maštovit da njegov materijal konstantno drži slušaočevu pažnju, a  sa druge strane gotovo je ( u pozitivnom naravno smislu neočekivano ) , koliko jedna gitara uspeva da dinamizuje samu strukturu pesme i način pevačevog izvođenja/interpretacije.
Materijal je urađen septembra 2019-e, gitare su snimljene u studiju” Kapital Rekord”, a snimatelj  je bio Damir Avdić. Vokali su postavljeni  u studiu “Galaxy 2000”, a za snimanje je bio zadužen Mitja Vrhovnik Smrekar. Producent je bio sam Avdić, miksao je pomenuti M.V. Smrekar, a omot je uradio Ajdin Bašić. Jože Suhadolnik bio je fotograf.

“Radikalno šik” je album čija realističnost se još više dobija u direktnom sučeljavanju sa publikom, a na stage-u, gospodin Avdić je pravi majstor, odnosno da se poslužim beogradskim terminom – maher.
“Radikalno šik” je album pun poruka koje teraju na razmišljanje i analizu, pri čemu autorov oduvek prisutan osećaj za ironiju i sarkazam, ni ovoga puta ne izostaje.

 

 

damiravdic.bandcamp.com/album/radikalno-ik