FREE FROM NOWHERE – “Live session@studio Glazbena Kuća”

    
Share Button

(Self – released ) 2019.
Digital
Fusion/jazz rock/ethno fusion – CROATIA

Iz Zagreba dolazi kvartet kojeg čine jedna dama i 3 momka, a formirani su relativno skoro, negde 2018-e godine. Nedavno su objavili full -length album, koji se može tretirati i kao demo varijanta, naziva “Live session@studio Glazbena Kuća”, sa nekih preko 50 minuta muzike, odnosno njihovog muziciranja.

Line-up čine : flautistkinja – Jelena Geček,  gitarista- Goran Šoštarić,  basista- Branko Vujić i bubnjar -Ivan Boban.

Snimatelj materijala  je bio Damir Ostrugač, a za mix/mastering bio je zadužen Vedran Kovačić – Beli.
Free From Nowhere su se izražajno upustili u muzičku avanturu, koja je danas na svetskoj i regionalnoj sceni prilično retka. Istina tokom davnih 70-tih godina, odnosno krajem 60-tih i tokom prve polovine sedme dekade prošlog milenijuma, pristup kojeg ima zagrebački kvartet, na svetskoj sceni doživljavao je svojih zlatnih 5 minuta, a u ono vreme predstavljao je u kreativnom smislu nešto sasvim novo.

Free From Nowhere  su akt koji se u dobroj meri izražajno i izvođački oslanja na pomenuti period, ali morao bih dodati, kako sobom donose i energiju ovog vremena, takođe motoriku  i dinamiku sadašnjeg (urbanog) trenutka i svežinu, koja nije toliko česta pojava kod po stažu mlađih sastava, a da  deluju  danas, ma kako tehničko/zanatski kvalitetni muzičari bili. Free From Nowhere su ekipa koja ubedljivo vlada svojim instrumentima,   aranžmanska rešenja su  vrlo zanimljiva, dodao bih nijednog trenutka njihove teme nisu za potencijalnog  slušaoca dosadne, i u  zamku nepotrebnog “fraziranja” i ponavljanja oni nisu upali, što predstavlja dodatni plus. Česti “dueli” flaute i gitare, brojne promene same  dinamike kao i atmosferičnosti priređenih tema, predstavljaju dodatne adute i kvalitet kompletne postave, koji će im se tek u budućnosti ( naravno ako uspeju dovoljno dugo da traju ) adekvatno vratiti.

” Live session….” takođe potvrđuje da su ga svirački i izvođački kreirale inteligentne i muzički  naslušane osobe, što kao krajnji rezultat ima realizaciju jednog vrlo ozbiljnog debi ostvarenja. Uostalom za diskografski početak – i više nego dovoljno. Na zagrebački sastav itekako treba obratiti pažnju, a verujem da njihove koncertne prezentacije bi im trebale biti jako oružje.

facebook.com/freefromnowhere