URBAN&4& ZAGREBAČKA FILHARMONIJA – “S/t”

    
Share Button

(Croatia Records) 2019.
CD/digital
Rock/pop/symphonic – CROATIA

Nedavno je u diskografskom, naravno i u umetničkom smislu, karijera Damira Urbana obogaćena objavljivanjem albuma, realizovanim sa zagrebačkom filharmonijom. Sa svojim sastavom – Urban & 4, uz ogromnu asistenciju Ante Gela, koji je radio aranžmane za orkestar, kao i pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića, koji je “kontrolisao” orkestar, urađen je album sa 13 plus jednom temom, zapravo instrumentalnom uvertirom.

Sve je snimljeno u prestižnoj dvorani “Lisinski” 4.jula 2018-e,a nekih godinu dana kasnije, publika i auditorijum u regionu zahvaljujuči realizaciji “Croatia Recordsa”, imaju pred sobom materijal kojem se mogu prepustiti, naravno ukoliko su spremni uživati u interpretacijama Urbana i benda, kao  i vrlo lepim aranžmanima i izvođenju filharmonije.

Iako su ovakva izdanja uvek kako bi rekli “mač sa dve oštrice”, čini se da zbog samog načina vokaliziranja, intenziteta doživljavanja pesama, kao i širokog spektra mogućnosti da u aranžmanskoj formi ponuđeni materijal dobije na jednoj izmenjenijoj i drugačijoj dimenziji – ovo je svakako album sa velikim razlogom ZA.
Kao što je i bilo za očekivati dominira specifična atmosferičnost, sam način interpretacije, gde gotovo uvek teatralno uživljavanje Damira Urbana, ovde ima jednu pomalo izmenjeniju ulogu, dodao bih više “realističniju”, životniju, gde uloge pomenutog Anta Gela, kao i impresaria Batinića su itekako značajne i neizostavne.

Odabir pesama  i njegov redosled je urađen tako da deluje kao koncept, i da slušalac kroz jednu sinhronu/povezujuću dimenziju, prati sam tok izvođenja koncerta, a u samoj finalizaciji u digitalnoj varijanti ili puštajući CD kroz player, recimo uživa u kućnoj atmosferi.

Čini se da  jedna ovakva vrsta testa i eksperimenta za samog autora, sastav, kao i sve učesnike naposletku je uspešno realizovana, a da ne zaboravim da spomenem značajne uloge snimatelja Marinka Belavića, kao i Gorana Martinca, zaduženog za miks i mastering, koji je uz Anta Gela  bio i producent izdanja. Tomislav Torjanac je zaslužan za kreativni deo oblikovanja vrlo intersantnog covera  albuma, tako da se i njemu upućuju pohvalni epiteti.

Za samog Damira Urbana, verujem da  već sada, ako ne onda tokom dolazećeg vremena, će se pokazati da je jedno ovakvo izdanje bilo dobro promišljen i realizovan potez.

crorec.net