PASMATERS – “Za dec metronoma više”

    
Share Button

(Self-released) 2019.
Digital
Hardcore/punk – CROATIA

Pre dve godine imao sam veliko zadovoljstvo da se upoznam sa ekipom iz sastava Pasmaters, ne mogu da kažem legendarnog, ali sasvim sigurno dugovečnog benda, sa karijerom od oko 35 godina fighta, sa pravovernim stavovima i beskompromisnom pristupu prema ne samo muzici, već i životnim sistemima vrednosti, od kojih ne odstupaju tokom kompletnog perioda egzistiranja.  U prevodu, real underground od prvog do poslednjeg trenutka, od prvog do poslednjeg takta.

 

 

 

Pulski freakovi su oduvek delovali prilično beskompromisno, a od takvog pristupa nisu odstupali tokom svih ovih godina. Nedavno su putem svoje “Bandcamp” strane predstavili novi album , koji je zapravo  varijanta cover izdanja, odnosno njihove posvete muzici sastava i izvođaća tkzv. stare škole hardcora i punka,  koju su nekada izvodili, svirali, stvarali sastavi iz nekadašnje Jugoslavije, a da danas zapravo više ne deluju, odnosno nisu više aktivni. Za par ovde prisutnih bendova, čije su songove Pasmaters obradili, može se reći da povremeno “ožive” svoje postojanje ponekim anniversary happeningom, no to je u ovom slučaju manje  važno.
Pasmaters su izveli 16 songova bendova kao što su : UBR, Motus, Necrophilia,Ženevski Dekret, lll Kategorija, Odpatki Civilizacije, Urbana Gerila/Solunski Front, Proces, Patareni…i da ne nabrajam dalje.

 

 

 


Songovima je zaista data drugačija dimenzija, deo materijala je potpuno različit od bazičnih verzija, a Pasmaters su na svoj prepoznatljiv izuzetno nihilistički način, takođe sirov, neuvijen, promovisali materijale koje poštuju, i respektuju. Puno buke, puno noisa,  haosa, uz jedno podsećanje na period koji je iza nas. Dodao bih još jednom, da su Pasmaters dovoljno uneli sebe kroz priređene pesme, dajući svoj autentičan pečat  nasleđu ovdašnjeg punka i hardcora.
Ako ste pristalica  pomenutih žanrovskih varijanti , specijalna preporuka za album Pasmatersa vam i nije potrebna. Takođe posmatrajući karijeru pulskog sastava, činjenica je da će ” Za dec metronoma više” predstavljati važnu kariku u njihovoj karijeri, kao i dikografskom opusu.

 

pasmaters.bandcamp.com

 

facebook.com/Pasmaters-395965350546226